Színharmóniák a lakásban

Biztosan te is érezted már azt egy-egy lakásban, vagy mondjuk lakebrendezési csoportokba feltöltött képek láttán, hogy szép-szép, rendben van a stílus is, de valami hiányzik. Most pedig elárulom, mi az, ami legtöbb esetben hiányzik ezekből a lakásokból: a megfelelő színkombinációk használata.

Elképesztő, hogy a színek milyen nagy hatást gyakorolnak ránk. A legtöbb esetben talán észre sem veszed, hogy a hangulatodat, a véleményedet, a benyomásaidat mennyiben határozza meg egy-egy szín jelenléte, dominanciája, keveredése más színekkel.

A lakberendezésben alapvetően színharmóniák kialakítására érdemes törekedned. Az otthonodban (ritka kivételektől eltekintve) valószínűleg kellemes, barátságos hangulatot szeretnél teremteni.

Aztán innen jöhetnek majd az egyedi megoldások: van, aki vidám enteriőrben érzi jól magát, élénk és pezsgő színek között. Másnak pedig a nyugalom, a béke jelenti az otthont. És az is lehet, hogy helyiségenként egy kicsit mást szeretnél üzenni a színek segítségével.

Viszont a színharmónia kifejezés már magában foglalja azt is, hogy több szín összjátékáról beszélünk. Mindjárt kifejtem, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.

Mit jelent a színharmónia?

Általában az összeillő, egymás mellett kellemesnek ható színek együttese esetén használjuk a színharmónia kifejezést. Nagyon fontos, hogy egyetlen színt sem tudunk csak úgy kiszakítani a környezetéből. A lakberendezésben ez azt is jelenti, hogy a padló színe, a bútorok színe, az egyes berendezési tárgyak és a fal színe mind befolyást gyakorolnak egymásra.

A színek tónusai is számítanak. A hideg és meleg árnyalatok keverése egy kis diszharmóniát, feszültséget okoz a látványban. Ez néha akár jól is jöhet, de érdemes odafigyelni rá.

színharmónia

Hogyan kombináld a színeket a lakásban?

A színharmónia arra is utal, hogy igyekezz a kiemelt színek egyes árnyalatait is beemelni a lakberendezésbe. Sose korlátozódjon a fantáziád pusztán egyetlen színre. Ha csak egy árnyalattal dolgozol, akkor az egész valahogy üresnek és unalmasnak fog tűnni. Mesterkéltnek.

Ha ugyanannak a színnek a világosabb és sötétebb árnyalatai is megjeleníted a szobában, akkor sokat teszel azért, hogy élettelibbé varázsold a képet. De itt még nem állhatsz meg.

A hármas szabály

Sok más területhez hasonlóan a színek tekintetében is az egyensúly benyomását kelti, ha követed a hármas szabályt. Eszerint a koncepiódat 3 fő szín köré érdemes építened. Ezután már csak az előző pont szerint, a fő színek egyes árnyalatait kell melléjük tenned.

Kontrasztok, váratlan elemek

Ha igazán élővé és izgalmassá akarod tenni a berendezést, akkor mindig engedj teret a kontrasztoknak és a váratlan elemeknek is. Az már ízlés dolga, hogy mennyire teszed őket hangsúlyossá, de egy csipetnyi pikantéria azért nem árt meg semminek. Olyan lesz, mint a fűszer az ételben: kiemeli az alapokat és mesterivé varázsolja az egyszerű megoldásokat is.

Színpaletták és inspirációs táblák

Amennyiben biztosra szeretnél menni, hogy az általad választott színek jól mutatnak majd egymással, akkor készíts színpalettát belőlük. Kereshetsz inspirációs képeket, amelyeken megjelennek ezek az árnyalatok. Ám ma már szuper applikációk is vannak, amik azonosítják a képen látható színeket és palettába rendezik neked.

Lehet, hogy te jobban szereted az analóg megoldásokat. Ebben az esetben bátran inspirálódj a természetből. A fák, levelek, az égbolt, a virágok, madarak színharmóniái csodás alapot nyújthatnak a kellemes enteriőrök tervezéséhez.

Szívesen elmerülnél a színek világában? Átlátnád a mélyebb összefüggéseket is, vagy személyre szóló tanácsokra lenne szükséged? Foglalj időpontot szín- és stílustanácsadásra!