Sok jó kis helyen – lakberendezés sok gyerekkel

Sok jó kis helyen – lakberendezés sok gyerekkel

Az élet akkor szép, ha zajlik – tartja a mondás. Ahol pedig sok gyerek van a családban, ott ebben többnyire nincs hiány. Hogyan érdemes berendezned a lakást, ha sok, kisebb-nagyobb gyerekkel élsz egy fedél alatt? Mindent megtudhatsz ebből a cikkből!

Három gyerekes anyaként van némi fogalmam arról, hogy milyen az élet nagycsaládosként. Persze, valahányszor összefutok azokkal az ismerősökkel, akik a miénknél is nagyobb lélekszámú háztartást vezetnek, megdermedek egy pillanatra. Az 5 gyerekhez képest nem is tűnik olyan soknak a 3!

Lényegében azonban a nagycsaládos lakberendezés nagyjából ugyanolyan súlypontokat követel 7 és 5 fős család esetében is. Az ágyikók száma ugyan több, de a problémák és a kényelmes élethez szükséges igények hasonlóak.

Személyes tér

Családban élni nagyon szép, mozgalmas dolog. Bármennyire is összeköt minket a szeretet, kicsi a valószínűsége annak, hogy a család minden tagja állandóan vágyjon a többiek társaságára. A kiegyensúlyozott családi élethez pedig nagyon fontos, hogy mindenkinek legyen lehetősége a maga módján feltöltődni – akár egyedül is.

A személyes tér iránti igény kielégítése sok gyerekkel is nagyon fontos. A gyerekeknek is. Ehhez pedig nem kell feltétlenül egy iskola épületével vetekedő méretű házban élnünk. Okos helykihasználással egy közepes méretű lakásban is remekül elférhetünk a sok gyerekkel.

De a lakás berendezésének tervezésekor mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy a család minden tagjának legyen lehetősége elvonulni kicsit a többiektől. Ehhez nem feltétlenül kell mindenkinek külön szoba. Praktikus bútorokkal, ügyes trükkökkel a közös gyerekszobákban is kialakíthatóak személyes terek. Ehhez sokszor kompromisszumokat kell kötni, ez rendben is van. Egy dologból ne engedjünk: természetes fény és megfelelő szellőzés mindenkinek jár.

Sok gyerek = sok szennyes

Nem tudom, hogy milyen metafizikai misztérium áll a hátterében ennek a dolognak, de tény, hogy a gyerekek számának emelkedésével a mosatlan ruhák száma hatványozódik. 3 gyereknél már többször gyanús volt számomra, hogy nincs olyan szennyeskosár, amelyik ne lenne megbűvölve. Mint a népmesében a terülj-terülj asztalka, ezekben a kosarakban sosem fogy el a mosatlan ruha, mindegy milyen sokszor mosol egy nap.

Csakhogy sok gyerek esetén nem csak a mosógép zakatol egész nap a lakásban. A kimosott – tetemes mennyiségű – ruhát ugyanis szárítani is kell valahol (hisz nem minden holmit tehetünk szárítógépbe). Azután pedig összehajtogatni. A vasalásról, esős időben takarításra váró, sáros csizmácskákról pedig még nem is beszéltünk.

Ezért sok gyerek esetén az egyik legfontosabb szempont a mosókonyha vagy háztartási helyiség kialakítása. Akármilyen kicsi a lakás, akármilyen nehezen megoldható, hidd el: a mosókonyha a legjobb barátod lesz. Egyszerűen kell.

gyerekek lakberendezés

Élelmiszertárolás

Ha sok gyereked van, akkor valószínűleg neked is feltűnt már, hogy a bevásárlás félelmetesen sok időt vesz el az életedből. Ha nem akarsz minden nap szupermarketekben bolyongani, akkor célszerű egy-egy alkalommal jól betárazni a nem romlandó élelmiszerekből.

Csakhogy ezeknek is helyet kell találnod valahol a lakásban. Ezért jó, ha már előre gondolkodsz, és a lakás berendezésének tervezésekor kialakítasz egy kamrát. Ehhez nem feltétlenül kell egy külön kis helyiséget lecsípned a térből. Ma már a konyhabútor részeként akár kihúzható kamraszekrényt is készíttethetsz. Bizonyos stílusú lakásokban pedig akár egy szép, régi szekrény is remekül mutat, ha felújítod és belülre megfelelő mennyiségű polcot szerelsz fel.

A lakberendezés sok gyerekkel ne csak a gyerekről szóljon

Amikor az ember ki se látszik az építőkockákból, mindenhová aggodalmaskodva játszószivacsot terít és sorban pelenkáz, akár két gyereket is a sokból, akkor nehéz elképzelni, hogy az élet egyszer majd más lesz. Pedig más lesz. És nem is olyan soká.

A gyerekek hamar megnőnek, még akkor is, ha sokan vannak. A közös életterünk legalább annyira az övék, mint a miénk. És legalább annyira a miénk, mint az övék! Vannak rövid időszakok (főleg egészen pici gyerekek esetében), amikor tényleg át kell engedned a biztonságnak és a praktikusságnak az irányítást. De ne legyél rest visszaengedni a felnőttek világát a lakás berendezésébe, amint lehet!

Attól, hogy a gyerekek a nappaliban is játszanak, még nem kell oda is Mickey egeres tárolókat tenned. Nyugodtan választhatsz olyan megoldásokat, amelyek a te stílusodat tükrözik. Mert neked is kell, hogy legyen helyed. Mert a lakás legkisebb lakóinak igényei bizony gyorsan változnak majd – de te mindig felnőtt maradsz benne.

Ha segítségre van szükséged, hogy a lakásod berendezése kényelmes és szép is legyen a család minden tagja számára, akkor vedd fel velem a ka