Őszi lakásdekor – tedd vagy ne tedd?

A boltok polcait ellepték a faleveles, sünis és őzgidás gyertyatartók, szalvéták és más dekorációs kellékek. De vajon egy stílusos otthon változik-e az évszakok szerint? Kattints a cikkre, és meglátod, mit gondol erről egy lakberendező!

Talán az első szeptemberi, borongós napon téged is elöntött az ősz hamisítatlan hangulata. Ilyenkor ösztönösen nyúlsz reggel a puha kardigánért, gyújtasz egy gyertyát délután, és csodálva nézed a lemenő nap egyre mélyebb, aranyos-narancsos árnyalatait.

Sokunkra tör rá ilyenkor a dekorációs láz is. Ne aggódj, nem vagy vele egyedül. És lássuk be, a boltokból és magazinokból ránk ömlő termékek hada sem könnyíti meg a dolgodat, ha ellen szeretnél állni a költekezésnek.

Őszi dekorációStílusosság és/vagy évszaknak megfelelő dekoráció?

A modern stílusú lakberendezés letisztult, egyszerűségre törekvő kialakításában látszólag nagyon nehezen fér meg a klasszikus, évszaknak megfelelő, változatos dekoráció. Ám a valóságban egyáltalán nem zárja ki egy stílusos, elegáns, modern vagy akár fényűző otthon állandó bája az évszakokhoz igazított, apró változtatásokat.

Az igaz, hogy nem mindegy a mennyiség, és a képviselt stílusok harmóniája. De korántsem lehetetlen összehozni. Hiszek abban, hogy az otthonodnak tükröznie kell azt, aki vagy. Márpedig, ha te szereted a kinti világ hangulatát becsempészni a lakásod falai közé, akkor ne hagyd, hogy erről bárki is lebeszéljen!

Mondj nemet a kacatokra!

Először is, bármennyire cuki volt a faleveles díszpárnahuzat a lakberendezési boltban, mielőtt bármit is vennél, előbb nézd át a meglévő dekorációs készletedet. Ezeket a szezonális dolgokat jellemzően csak pár hónapig tudod használni, aztán elcsomagolod jövő őszig. A korábbi évek kincsei között keresgélj először, és csak azt vedd meg, ami tényleg kell. Vagy ami valóban szerelem volt első látásra.

Ha tényleg szeretnéd megőrizni a lakásod stílusosságát, csak egy kicsit otthonosabbá, játékosabbá szeretnéd tenni a szezonális dekorral, akkor vigyáznod kell az arányokra. Elegendő lesz néhány apróság, csak jelzés értékkel. Ne csinálj a nappaliból bazárt, mert ellenkező hatást érhetsz el, mint amit szerettél volna.

Milyen a stílusos őszi dekoráció?

Az őszi hangulat lelke a természet ajándékaiban, színeiben rejlik. A fröccsöntött műanyagból készült állatfigurák helyett sokkal elegánsabb és időtlenebb megoldás, ha egyszerűen csak a kinti világ színeire építed a lakás hangulatának ősziesítését.

Egy szép, konyakbarna asztalterítő, a gyerekekkel közösen gyűjtött vadgesztenyék egy mutatós tányéron finoman, mégis egyértelműen megadják a kívánt hangulatot. A vázába tehetsz néhány csipkebogyóágat is, egy kellemes illatú gyertya társaságában.

Ha ez neked kevés, mert szereted az összetettebb, bohémabb vagy direktebb dekorációt, akkor annak sincs akadálya. De figyelj arra, hogy ne legyen minden egyforma: nem kell ugyanannak a mintának visszaköszönnie a függönyön, a terítőn és a díszpárnákon is. Őrizd meg a játékos kedvedet és variáld a mintákat, textúrákat és színeket. Keress egy összekötő motívumot, ami végighalad az elemeken. Így biztosan illeni fognak egymáshoz, mégsem lesz unalmas, monoton a végeredmény.

Ne feledkezz meg az illatokról sem!

Ritkán esik szó róla, pedig szerintem a lakberendezéshez az is hozzátartozik, hogy milyen illatok fogadnak minket egy otthonban. Az őszi beburkolózás, a fűszerek, forró teák különösen gazdag lehetőségeket nyitnak meg ezen a téren. Bátran használd ki az illatok erejét, ha igazán meghitt, pihentető hangulatot szeretnél teremteni.

Párologtatóba vagy diffúzorba csepegtetett illóolajok, mint a damaszkuszi rózsa, az eukaliptusz, rozmaring, vanília, fahéj, narancshéj, mind segítenek, hogy könnyebben zárd be az ablakot a csípős őszi estéken.

Ám olyan egyszerű dolgok, mint a sütőből frissen kivett gyömbéres-almás pite, a házi kenyér úgyszintén meleggé és bársonyossá teszi a lakás légkörét. És akkor még meg sem kínáltad vele a családodat.

További inspiráló tartalmakért kövesd a Rosemaring Interior Design Pinterest oldalát is!