Modern megoldások kandallóra

A kandallóban ropogó tűz látványa, melege, a fahasábok illata varázslatos. Ám a kandalló kialakítása költséges dolog, ráadásul a fatüzelés nem tartozik a leginkább környezetbarát megoldások közé. Megmutatom, milyen lehetőségeid vannak a XXI. században a kandallóra és annak helyettesítésére.

A lakás otthonos hangulatának kialakításában kevés dolog veheti fel a versenyt egy szép kandallóval. Ma már nem csak rusztikus, vagy romantikus stílusú otthonba illeszkedő kandallók közül válogathatsz. Fantasztikus, egészen futurisztikus megjelenésű modern kandallócsodák beépítésére is lehetőséged van. Határt legfeljebb a pénztárcád szabhat a dolognak.

modern kandallóKályha vagy kandalló?

Bár a kályha (cserép vagy lemez) és a kandalló nagyon hasonlítanak egymásra, a kialakításukat tekintve mégis vannak közöttük lényeges különbségek. Felhasználói szempontból a legnagyobb eltérést az jelenti, hogy a kályha hőleadása hosszabb, tehát fűtésre vagy fűtéskiegészítésre használhatod.

Ezzel szemben a kandalló – bár természetesen szintén ad meleget – hőtartása kevésbé hatékony. Gyakrabban kell tenni a tűzre, hamarabb kialszik és kevesebb ideig tartja melegen a helyiséget. Viszont általában nagyobb rálátást enged a tűztérre, emiatt nagyon hangulatos és szép.

Hagyományos kandalló a lakásban

A hagyományos, fahasábos, ropogó tüzes kandallómegoldások esetében nagyon fontos, hogy a kialakítást megfelelő szakember végezze. Szükséges hozzá a kémény, a biztonságos tűztér, füstcső, és még sok alkotóelem szakszerű kialakítása.

A kandallót vagy kályhát mindenképpen olyan helyiségben kell elhelyezni, amelynek a szellőztetése megoldott. Továbbá a kandalló körüli burkolatok kiválasztása is több körültekintést igényel, hiszen akár szélsőséges hőingadozás esetén is állniuk kell a sarat.

A kandalló előtt és mellett csak biztonságos távolságba helyezhető bútor. Ezeket a szempontokat mindenképpen vedd figyelembe, mielőtt belevágsz a kandalló vagy a fatüzeléses kályha telepítésébe.

Modern alternatívák fatüzeléses kandallóra

Idén télen egyértelműen a minimalista kandallódesign hódít. Egyszerű vonalak, fekete és fehér színek dominálnak, de nem ritka az egészen nagy üvegfelületekkel kombinált kialakítású kandalló sem.

A modern megoldások között kiemelkedő helyet foglalnak el a lebegő kandallók és kályhák, amelyek nem érintkeznek a padlóval. A tűzterük a föld felett helyezkedik el, és látszólag a füstcső és a kémény tartja az egész szerkezetet. Csepp, vagy gömb formájú tűztérrel roppant elegáns és modern hatást kelt.

Környezetbarát megoldások

Ha fontos számodra, hogy környezetbarát megoldást találj, vagy nincs lehetőséged kémény kialakítására, akkor ma már többféle füstmentes kandallómegoldás közül is választhatsz.

  1. Elektromos kandallók:

Az elektromos kandallók ugyan nem valódi lángokkal melegítik az otthonodat, de a használatuk és a kialakításuk is jóval egyszerűbb, mint a fatüzeléses társaiké. Napkollektorról működtetve kifejezetten gazdaságosak. Ha csak néhány fokot szeretnél melegíteni a szobán, és szereted a meghitt hangulatot, akkor megfelelő áramforrásra lesz csak szükséged hozzá és már indulhat is a kandallóprojekt.

  1. Biokandallók:

A biokandallók ötvözik a természetes lángok látványát és az elektromos eszköszök egyszerűségét. Elképesztő designvariációk állnak rendelkezésedre, ezért szinte bármilyen lakberendezési stílusnak megfelelő kandallót találhatsz a piacon. Szabadon telepítheted, hiszen nem igényel kéménycsatlakozást.

Ezek a kandallók bio-ethanol gázzal működnek, amely utántöltést igényel. Azzal azonban számolnod kell, hogy sem az elektromos kandallók, sem a biokandallók nem alkalmasak fűtés kiváltásra, csak rásegítésre.

  1. Vízteres kandallók:

Ha a fűtésrendszert is erre alapoznád, a vízteres kandallók és kályhák jelenthetnek számodra megoldást. Ezekkel ugyanis akár az egész ház fűtése és melegvízellátása kivitelezhető.

Új kandallón töröd a fejed, de nem találod a neked való designt? Írj nekem, és segítek, hogy a kandallód a lakás ékköve legyen!