Modern lakberendezés – ezeket a hibákat ne kövesd el!

Mitől óvakodj, ha modern berendezésre törekszel a lakásodban? Hogy kerüld el, hogy ódivatúnak tűnjön a tavaly berendezett nappali? Mit ne csinálj, hogy kényelmes maradjon az élettér? És főleg… hogy ne költs feleslegesen sokat?

Nehéz terep a modern lakberendezés, mert magát a szót is sokféleképpen lehet értelmezni. Mitől modern? Mi a modern? Hogy lehet ezt jól megfogni?

A modernség a XX. század első felében jelent meg, és az összes művészeti ágban utat tört magának. Az újítás, az optimalizálás irányzata. Arról szól, hogyan lehet valamit jobban, élhetőbben – és persze, szebben megcsinálni. Amikor a modern lakberendezésre gondolsz, valószínűleg fehér falakat, szürke kanapét meg valami ufó lámpát látsz magad előtt. De tudd, hogy ez a stílus több ennél.

Benne van mind az, amit az emberiség a XX. században tanult az áramvonalasságról az autók és az űrutazás tökéletesítése révén. Benne van, amit az anyaghasználatról, a háborúkból, a világgazdaságról tanultunk.

És, hogy mivel teheted tönkre a modern lakberendezést? Az alábbi, igen gyakori hibákkal.

minimál stílusFelülsz a trendeknek

A trendek, ide-oda suhanó kis divatirányzatok nem ezekből az évtizedes, kutatásokon alapuló tapasztalatokból táplálkoznak. Csak… cukik. Meg szexik. Meg vagányak. És pár év múlva meg cikisek lesznek, uncsik és mind legyintünk rájuk, hogy hú, de ’90-es évek! Vagy 2010-es. Vagy 2021-es. És így tovább.

A modern viszont tartós. Ehhez olyan tárgyakkal, színekkel és anyagokkal vedd körül magad, amik ugyanazt a kipróbált, átgondolt és erős hatást keltik, mint mondjuk egy igazán jó autó.

Sok silány minőségű dolgot veszel meg és teszel be a lakásba

A minőség sosem olcsó. De tudod mi drágább még ennél is? Rengeteg felesleges, közepesen drága vacak, amit pár évente le kell cserélni. A lapra szerelt bútorok halmozása például kimeríti ezt a kategóriát. Sokszor egyáltalán nem annyira olcsóak, mint amilyen hamar tönkre mennek. Hiába tűnik modernnek, ha lepattogzik róla a műanyag borítás 2 éven belül. Akkor hamar elveszíti a varázsát.

Kerülöd a színeket

A modern stílust nem a fehér és a szürke színek teszik. Attól, hogy valami modern, még nem kell csúcstechnológiás laboratóriumnak sem tűnnie. Lehet kényelmes, lehet színes is. De itt azért térj vissza a szemeddel az első hibához, és ne az alapján válaszd ki a falfestéket, hogy éppen mi a menő. Válassz időtálló, elegáns, harmonikus színeket, amik kiemelik a lakásod szépségét.

Csak szuperformatervezett, fényes felületű dolgokat keresel.

A modern lakberendezés valóban szereti a fényes, áramvonalas dolgokat, de ezek akkor mutatnak a legjobban, ha ellenpontozod őket. Egy gyönyörű, hófehér, gömbölyű formájú lebegő fotel például csodásan fest egy érdes felületű, kővel borított fal előtt. Jól mutat mellette egy puha szőnyeg vagy takaró. Otthonosabb és szebb lesz a végeredmény, ha bátran kevered a textúrákat.

Vacak, színes ledfényeket rejtesz el az álmennyezet alá

Oké, ez már kikívánkozott belőlem. Előre is elnézést kérek azoktól, akik elkötelezett hívei ennek a megoldásnak.

Sok lakberendezési csoportban látható, hogy a gipszkarton álmennyezet alatt végigfutó színes ledcsíkokat helyeznek el a „modern” stílus jegyében. Gondolom, ennek az a funkciója, hogy hangulatfényt adjon.

De a gyakorlatban a hupilila és a rideg, vakító kék fény nem igazán járul hozzá semmilyen kellemes érzelmi állapot fenntartásához. Az egyébként szépen kialakított belső térből egy autópálya melletti night clubot viszont könnyű így csinálni. Ezért kérlek, ha csak azért választanád ezt a megoldást, mert hangulatos fényeket szeretnél, akkor inkább néhány színes üvegbúrájú lámpára ruházz be.

A modern lakberendezésben nagyon fontos helyet foglal el az üveg, és a különböző méretű és formájú lámpák. Néhány izgalmas, színes búrával ellátott állólámpával vagy falikarral csodás hangulatot teremthetsz.

Ha további segítségre van szükséged a modern stílusúra álmodott lakásod berendezéséhez, akkor írj nekem!