Mit less el a feng shui lakberendezésből, hogy jöjjön a csí?

Talán nem vagy híve a feng shui lakberendezésnek. Nem mondom, én sem tartom magam minden egyes rigorózus szabályhoz, amit ez a lakberendezési (és életmód) stílus követel. De néhány megoldást szívesen, akár önkéntelenül is alkalmazok. Ha te is szeretnéd tudni, mitől áramlik majd a csí– a harmónia, az életerő és a békesség – az otthonodban, akkor olvasd el ezt a cikket!

A feng shui, egy többezer éves kínai térrendezési módszer, az utóbbi évtizedekben már Európát is meghódította. Ennek persze nem a távolkeleti, egzotikusnak ható életérzés iránti vágyódásunk az egyetlen oka.

Ez az irányzat az épület felépítését, sőt, még a tárgyak fajtáinak és elrendezésének a lehetőségeit is meghatározza, vagy legalábbis irányt mutat a legjobb megoldásokhoz. Ezek az irányelvek persze időnként távol esnek a mi, nyugati filozófiánktól és szokásainktól. Sok esetben viszont nagyon kényelmes és logikus megoldásokhoz vezetnek.

Lássuk, melyek azok a feng shui elemek, amelyeket te is átemelhetsz a kínai térrendezőktől!

feng shuiRend a lelke mindennek

A kacatok halmozásáról itt is rengetegszer beszéltem már neked, és úgy tűnik, hogy ezt most sem ússzuk meg. Minél kevesebb, felesleges cuccot próbálsz meg ide-oda teszegetni a lakásban, annál könnyebb lesz ugyanis rendet tartani.

Márpedig a rend nagyban meghatározza, hogy jól érezzük-e magunkat egy helyen. Na, nem az üres térre gondolok itt, hanem arra az állapotra, amikor mindennek meg van a helye, és belátható időn belül vissza is tér majd az adott tárgy a neki kijelölt pontra.

Ha egy szoba, egy otthon rendezett, akkor az ottlakók is kiegyensúlyozottabbak lesznek. Könnyebben őrzik meg a nyugalmukat, jobban tudnak koncentrálni. És nem utolsó sorban, kevesebb időt töltenek azzal, hogy keresgéljék a dolgaikat.

Szellős, áramvonalas bútorelrendezés

A bútoraid elrendezése ne merüljön ki abban, hogy szorosan a fal mellé tolod őket. Legyen egy-egy hasznos, kényelmes bútor a térbe állítva, amellyel kialakítod a közlekedésre alkalmas folyosókat és elválasztod egymástól a különböző funkciójú kisebb részeket. Ezzel az ottlakók számára is tagoltabb, otthonosabb légkört alakítasz ki. A feng shui lakberendezés szerint pedig hagyod áramlani a csí-t a szobában. Igazi win-win szituáció.

A „tökéletes” formák

A feng shui előnyben részesíti a szabályos formákat: a kört, gömböt, négyzetet és kockát. Próbáld ki, hogy megfelelő arányban helyezel el ilyen szabályos vonalvezetésű tárgyakat a lakásban! Imádni fogod a végeredményt.

Kanyargós ösvények és növények

Az egyenes utak unalmasak. Ki tudna vitatkozni ezzel? A feng shui szerint a kanyargós utacskák (főleg a ház bejárata felé vezetőek) behozzák a csí-t a lakásba. Szerintem meg a nagyon erősen kortárs, ipari stílusú házakat leszámítva szinte mindenhol jól mutatnak az íves teraszok és ösvények. Ha az utacskát bokrok, fák és színes virágok is szegélyezik, akkor különösen hívogató lesz az összhatás.

A virágok és növények a lakás belterében is jól mutatnak, ráadásul a kínai lakberendezés szerint éltető energiákat hoznak be a falak közé. Itt nyilván azt is figyelembe kell venned, hogy az adott növénynek milyen körülményekre van szüksége, hogy sokáig gyönyörködhess a szépségében. De ha ez számodra nem okoz gondot, akkor bátran helyezz el kisebb-nagyobb növényeket a lakás különböző pontjain.

A Feng Shui lakberendezés elvei természetesen a fentieknél jóval részletesebb és átfogóbb módon közelítik meg a térrendezés művészetét. Ha téged ennél behatóbban is érdekel a téma, akkor olvass utána bátran. Lejjebb láthatod, honnan érkezett az inspiráció az alábbi cikkhez.

Forrás:

https://otthonneked.hu/a-feng-shui-meg-mindig-meno/

https://www.csercsics.hu/blog/feng-shui-igy-alakitsd-ki-az-otthonodat-2020-ban/

https://femina.hu/otthon/hatasos_fengshui_tippek/