Mediterrán lakberendezés a gyakorlatban

Téged is elöntött a vágy, hogy egy tengerparti házikó teraszán kortyolgasd a hűs bort, ami a birtokod mögött elterülő lankákon termő szőlőből született? Tengert és saját szőlőbirtokot ugyan nem tudok neked varázsolni. De azt megmondom, hogyan teremts mediterrán hangulatot az otthonodban.

Ezeken a forró nyári napokon talán még a szokásosnál is nehezebb megállni, hogy az ember álmodozzon egy mediterrán nyaralóról. Utazás és nyaralás közben a koraesti sétákon versengve mutogattok a férjeddel, hogy ezt nézd, azt nézd! Itt de jót lehetne grillezni! Azok az olajfák! Aztán leszáll a repülő, hazaértek, és bár jó otthon, azért azt a megfoghatatlan nyaralás hangulatot, azt jó lett volna valahogy becsomagolni a bőröndbe és itthon kibontani.

Mediterrán lakberendezés

Hozd haza a nyaralást mediterrán lakberendezéssel!

Szerencsére sokmilliós külföldi ingatlanvásárlás nélkül sem teljesen lehetetlen beteljesíteni ezt a vágyadat. Van néhány alapvető dolog, amit ha megvalósítasz a lakberendezésben, akkor a mediterrán hangulat garantált lesz. Mutatom, hogyan érheted el mindezt.

  1. Legyen kiépített kapcsolat a természettel

Ez talán a legdrágább beruházás, de enélkül az összes többi erőlködés fabatkát sem ér. A mediterrán hangulat lelke a kinti és benti terek közötti átjárhatóság. A külső, természeti tér és a belső, zárt tér közötti harmónia.

Ehhez nem árt, ha van egy nagy ajtód (lehetőleg üveges), amely a teraszra, kertre nyílik a konyhából vagy a nappaliból. Ha erre nincs lehetőséged, akkor hatalmas ablakokkal, zöld növényekkel még egyensúlyozhatsz kicsit a dolgon.

  1. Válassz irányt

A mediterrán lakberendezésnek több lehetséges iránya is van. Vannak közöttük hasonlóságok, például az alapanyagok terén. Ám a látvány egységességének érdekében nem árt, ha kiválasztod a hozzád legközelebb állót, és annak megfelelően határozod meg a színeket és a többi dekorációt.

Mik ezek a lehetséges irányok? Kukkants rá a térképre!

  • A kék-fehér, vakító görög nyár: Gondolj Santorini hófehér kőházaira és a ragyogó kék tengerre! Lebegjen a szemed előtt ez a kép, amikor kiválasztod a berendezési tárgyakat, a burkolatokat és a dekorációt. Fehérre festett fapadló, könnyű, fehér függönyök, kék spaletták.
  • A forró spanyol mediterrán világ: Híres terrakotta és kőburkolatok, hűsítő érzettel a talpad alatt. Bőr zsámoly, nádfonaton átszűrődő napfény. Csupa földszín, barna, vörös és okker dominál. Hideg szürkével, betonnal bolondíthatod.
  • Az olasz mediterrán stílus: A konyha a ház lelke – és persze fontos, hogy legyen elég hely a vendégeknek is. Itt is a hidegburkolat dominál, de a sok barna között nem csak az élő növényeken fér meg a zöld és a sárga, hanem a bútorokon és a textíliákon is.
  1. Anyaghasználat

A mediterrán lakberendezést elsősorban az mozgatja, hogy az ezeken a vidékeken élők hogyan tudnak megküzdeni a sűrűn váltakozó forrósággal és esős, heves tengeri viharokkal. Az anyaghasználatot meghatározza, hogy mi áll rendelkezésre helyben: a fa, a kő, a cement.

Ha igazán mediterrán hangulatot szeretnél teremteni, akkor részesítsd előnyben ezeket a természetes anyagokat.

  1. Szellős berendezés, fókuszban a pihenés

A mediterrán hangulatú lakások belterében fontos, hogy jól járjon a levegő, ezzel elősegítve a ház természetes hűvösen tartását. Épp ezért kerüld el a sok, robosztus bútor használatát. Csak a legszükségesebb bútorokra hagyatkozz, és azokat is próbáld meg egymástól távol, szellősen elrendezni.

A berendezésnél a funkció az elsődleges, márpedig a házakba ilyen csodás helyeken főleg csak pihenni húzódnak vissza az emberek. Kényelmes hintaszékek, heverők, nagy étkezőasztalok kellenek. És semmi más.

  1. Hozd haza a kultúrát

A nyaralások alkalmával vegyél egy-két igazi, kézműves bútort vagy dísztárgyat a kedvenc mediterrán városkádban és helyezd el a lakásodban. Mindig emlékeztetni fognak a szabadságra, és izgalmassá teszik majd az otthonod hangulatát.

+ PRO tipp: Fejeld meg a mediterrán életérzést, és hozz haza a helyi fűszerekből, receptekből is néhány kedvencet. Vásárolj pár régi lemezt, vagy kérdezd meg az utcazenészeket, hogy milyen néven találod meg őket a neten. Hazaérve pedig rittyents egy igazi, mediterrán vacsorát, nyiss fel egy jó bort és tedd fel a nyaraláson hallott muzsikát! Garantáltan visszarepítenek majd a paradicsomba.