Lakberendezés lépésről lépésre: a nappali

A nappali berendezése sarkalatos kérdés, hiszen minden lakásban ez a helyiség van a leginkább szem előtt. Milyen szempontok szerint érdemes berendezni a nappalit, hogy valóban stílusos legyen a végeredmény? Olvasd el ezt a cikket és megtudod!

A nappali legfontosabb funkciója, hogy közösségi térként működjön. Többnyire itt történik a vendégek fogadása. Karácsonykor itt helyezzük el a karácsonyfát, vasárnap este pattogatott kukoricát majszolva házimozizunk a családunkkal. Ám előfordulhat az is, hogy a közösségi élményeken kívül még más tevékenységeknek is a nappali ad otthont.

Tovább árnyalja a helyzetet, ha amerikai konyhás, nyitott koncepciójú lakásunk van. A nappali berendezésének kialakítását tehát gondos stratégia mentén érdemes kivitelezni.

Lakberendezés nappali

 1. lépés: Lássuk a számokat!

A nappali berendezésének kialakításához először is pontos adatokra van szükség. Tudnod kell, hogy:

 • mekkora helyed van,
 • hol és milyen magasan vannak az ablakok, fűtőtestek, mekkora a belmagasság,
 • hol vannak jelenleg a vezetékek, kapcsolók, fényforrások és kiállások, ezek áttehetőek-e,
 • várhatóan hol fogsz közlekedni a térben, hol nyílik pl. ajtó,
 • hány ülőhelyre lesz szükség,
 • mennyi a kereted.

Írd össze ezeket a fix dolgokat. Ha nagyobb felújítást tervezel, akkor megbeszélheted a szakemberekkel, hogy ezek közül mi az, amin szükség esetén változtathatsz.

 1. lépés: Funkciók és bútorok

Ha tisztáztad az adottságokat, akkor jöhetnek a funkciók. Gondold végig: várhatóan milyen tevékenységeket fogsz végezni a nappaliban? Itt szeretnétek tévét nézni? Itt fogadod a vendégeket? Van-e máshol helyed, hogy dolgozz?

Ezt követően vedd számba a jelenlegi bútoraidat, és azokat a tárgyakat (könyvek, lemezek, festmények, dísztárgyak), amiket szeretnél a nappaliban elhelyezni. Mindegyik esetében mérlegeld, hogy valóban szükséged van-e rájuk. Ha valami nem szolgálja kellőképpen a kényelmedet, vagy nem illik abba a koncepcióba, amit szeretnél megvalósítani, akkor próbálj máshol helyet keresni neki.

 1. lépés: Tervezés és moodboard készítés

Jöhet a rajzolás. Készíts méretpontos rajzot a helyiségről és helyezd el benne a bútoraidat. Nagyon jó online tervezők és applikációk elérhetőek már, akár ingyenes változatban is.

Ami még nagyon jól jöhet, ha készítesz egy hangulattáblát, vagy moodboardot. Ezt virtuálisan vagy fizikailag is megteheted. Használj újság- vagy képkivágásokat, anyagmintákat, festékszíneket, és próbáld ki egymás mellett a különböző árnyalatokat, mintákat és textúrákat, amelyeket szeretnél viszont látni a nappalid berendezésében!

 1. lépés: Lámpák, szőnyegek és függönyök, nagyobb bútorok

A méretek alapján válaszd ki a szükséges nagyobb bútorokat a nappali berendezéséhez – kanapét, könyvespolcokat, tévészekrényt, stb.

Keresd meg az új berendezéshez leginkább passzoló lámpákat, szőnyegeket, függönyöket és más nagyobb drapériákat. Ezek a kiegészítők a leghangsúlyosabbak és nem is olcsóak, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő színű, stílusú és méretű darabokra essen a választásod.

Ne siesd el ezt a lépést!

 1. lépés: Bútorok elrendezése, fókuszpont

Helyezd el a nagyobb bútorokat, függönyöket és szőnyegeket. Tedd fel a tévét a kijelölt helyre. Rendezd úgy a bútorokat, hogy az ülőhelyek hívogatóak legyenek és mindenki jól láthassa egymást.

Alakíts ki a térben egy fókuszpontot! Sok nappaliban a bútorok elrendezése miatt a tévéfal válik a szoba leghangsúlyosabb pontjává. Ez nem feltétlenül szerencsés. Ügyes trükkökkel azonban elterelheted a figyelmet a készülékről – pl. ha szekrénybe, vagy kandalló fölé helyezed.

 1. Dekoráció

 Csak ezután kezdd el tervezni a dekorációt! Könnyen kiderülhet, hogy mégsem fér be annyi díszpárna, amennyit terveztél. Hogy a könyvek mellé már nem tudod odatenni a vázát, a galériafalon pedig nem mutat jól több családi fotó.

Ne feledd, a kevesebb néha több! A dekorálásnak a nappali berendezésénél is meg vannak a maga szabályai, amiket érdemes figyelembe venni. Ilyenek a színharmóniák, a textúrák, méretek és a formák egyensúlya és ellenpontozása.

Ha szeretnél személyre szabott segítséget kapni, akkor válassz a lakberendezési csomagajánlataim közül!