Lakberendezés és home staging – Mi a különbség?

Tökéletes otthon nem létezik. Ha vitába szállhatsz ezzel, nagyon szerencsés vagy. Egy olyan ideális helyen élhetsz, amelyet szeretsz és kielégíti az igényeidet. Sajnos azonban ezt nem elegen mondhatják el magukról. A legtöbben ingatlanokat keresnek, adnak el, házakat újítanak fel, vagy épp otthonná varázsolják azokat. Ha pedig egy szakképzett designer segít ezekben, érdemes tisztázni a különböző fogalmakat.

Mikor van szükség lakberendezőre, belsőépítészre, és home stagerre?

Most megmutatjuk, mi a különbség közöttük, és mit tehet érted egy naprakész, elhivatott home stager. 

Az otthon átalakítása

A lakberendező szorul a legkevésbé bemutatásra, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerű feladata volna. Klasszikus esetben egy lakberendező a már meglévő tereket tölti meg élettel. Kifejező színekkel és kiegészítőkkel teremt otthont egy egyszerűbb lakásból. Új anyagokkal, vagy egyedi tervezésű bútorokkal teszi különlegessé az enteriőrt. Ezt nem csak a tulajdonos elképzelései szerint teszi, figyelembe veszi a tér korlátait is. A szobák funkciói és a falak megváltoztatása nélkül dolgozik. Ha ezeken is változtatnál, egy belsőépítészre van szükséged.

A belsőépítész a tulajdonos igényei szerint alakítja a rendelkezésre álló teret. Ugyanazon az alaprajzon egy ésszerűbb felosztású, tágasabb lakást tervez. Minden szobát a funkcionalitás és kényelem szempontjai szerint alakít ki. A lakberendező és a belsőépítész is azon dolgozik, hogy egyedi, stílusos tereket alkosson, ahol felfrissül az ember. Nem csak otthonokat, de üzleteket, irodákat, szállodákat alakítanak át a megrendelő elképzelései alapján. De mi történik akkor, ha egy eladásra kínált házat szeretnél vonzóbbá tenni?

Az eladó lakás fejlesztése

Ha kerestél már új lakóhelyet a családodnak, tudod, milyen fárasztó dolog egyesével felmérni idegen emberek élettereit, és elképzelni, te hogyan alakítanád a sajátoddá. Sok energiát felemészt, amíg az ember megtalálja az ideális ingatlant, és ezután csak még több feladat élhetővé, személyessé tenni. 

Képzeld el, hogy a keresés során egy olyan lakásba látogatsz, amit szakértelemmel rendeztek be a belső terek adottságai szerint, és alig maradt nyoma a korábbi tulajdonosok magánéletének. Könnyen elengeded a fantáziádat; egyszerűen meglátod benne a lehetőségeket. Erről gondoskodik a home staging, az ingatlanpiac új irányzata. Egyre népszerűbb, és nem érdemes lemaradnod róla.

Szeretnéd hatékonyan eladni, vagy kiadni lakásodat?  A home staging lehetővé teszi, hogy egy tulajdonos gyorsan, jó áron értékesítse az ingatlanát, valamint megkönnyíti a vásárló keresését. Amíg egy lakberendező mindent megtesz, hogy személyes otthont teremtsen neked, addig a home stager azon dolgozik, hogy a zajos élettérből egy letisztult, átlátható lakást formáljon, amivel könnyen azonosulnak az érdeklődők. Személytelenné, így pedig megközelíthetővé teszi az eladó lakást.

A home stager feladata összetett

Egy home stager felkészíti régi otthonodat az eladásra vagy kiadásra. A potenciális vevők szempontjai szerint gondolkodik, és költséghatékonyan dolgozik. Segít, hogy minél kisebb befektetéssel, minél magasabb áron keljen el az ingatlan. Ehhez nem csupán lakberendezői tapasztalatokra és belsőépítészeti szaktudásra lehet szüksége. Az ingatlanpiaci árak naprakész ismerete is elvárás. A home staging komplex hivatás, ahol az aktuális trendek és a gazdasági hírek egyaránt számítanak. 

Hogyan dolgozik egy home stager?

Ha felgyorsítanád az eladó ingatlan értékesítését, a home staging az alábbiakat jelenti igényeid szerint:

  • Igényfelmérés, konzultáció
  • Az ingatlan feltérképezése kérdőívek, fotók és alaprajzok alapján
  • Személyes ingatlan bejárás
  • Költségvetés készítése
  • Bevásárlás és a teendők megszervezése
  • Az elvégzett feladatok ellenőrzése

Az eredmény minden esetben egy vonzó lakás, ahol a funkcionalitás stílusos megoldásokkal találkozik, és ami megszólít a profi fotókon.

Ha nem is létezik a tökéletes otthon, minden lehetőséget érdemes megragadni, hogy közelebb kerülj az elképzeléseidhez. Akár lakberendezőre, belsőépítészre van szükséged, vagy könnyebben szeretnéd eladni a lakásod, egy lelkes  designer a segítségedre lesz.

Képek forrása: pinterest