Kis lakás berendezésének alapszabályai – 1. rész

Kis lakások praktikus és stílusos berendezése sem lehetetlen feladat. Csak az átlagosnál is jobban megköveteli az átgondolt tervezést, és a rendelkezésre álló költségkeret hatékony felhasználását. Ebben a cikksorozatban megmutatom, mi az az 5 alapszabály, amelyre támaszkodva egy egészen pici lakásból is szuper otthont varázsolhatsz.

Emlékszel még arra a régi játékra, a Tetrisre? Amikor egészen kis lakások berendezési lehetőségeiről beszélek az ügyfeleimnek, általában ez a békebeli játék rémlik fel előttünk. A pici térbe bizonyos meglévő keretek és szabályok alapján kell a lehető legpontosabban és legügyesebben elhelyeznünk a különböző elemeket. Csak a lakberendezésben az sem lesz mindegy, hogy a kék pálcikát a zöld, vagy a sárga négyzet melletti résbe illesztjük be. 🙂

Ahogyan az ügyes Tetrisezőknek, úgy általában a lakásfelújítóknak és lakberendezőknek is gyorsan kell cselekedniük és jó döntéseket hozniuk. Íme az az 5 alapszabály, amik mentén én magam is haladok, ha kis lakások berendezését tervezem.

Ne legyenek felesleges cuccaid

Azzal kezdem, ami a legtöbbünknek a legnehezebb feladatot jelenti. Ez pedig a selejtezés – és a kompromisszumra való hajlam.

Ha egy egészen kicsi lakásban tervezed élni az életedet, akkor tudomásul kell venned, hogy nem halmozhatsz fel felesleges limlomokat. A kis lakásban általában csak a legszükségesebb tárgyaknak és eszközöknek van hely. Legjobb, ha megpróbálod pénzzé tenni a nem használt dolgaidat – ezzel is növelheted a felújításra szánt keretedet.

Azonban nem állhatsz meg itt. A mértékletességre való törekvés ezentúl az életed része lesz. Hiszen később sem vásárolhatsz össze-vissza. Ez persze jót tesz majd a pénztárcádnak, és a bolygót is támogatod, ha nemet mondasz a kacatok gyűjtésére.

Minél kisebb az élettered, annál fontosabb, hogy a dekoráció tekintetében is megfontolt legyél. Kevés, de látványos darabbal többre mész, mint rengeteg aprósággal. Cserébe viszont a portörléssel is kevesebb gondod lesz.

Egyedi bútorokkal számolj

Ha valóban a maximális helykihasználás a cél, akkor bizony az egyedileg, méretre gyártott bútorok a leghasznosabbak. Nagyon könnyű besétálni valamelyik nagyobb lakberendezési üzletbe és rábökni egy kommersz szekrénysorra. De a kis térben ezek a standard méretek általában nem működnek hatékonyan.

Ne ijedj meg, sokszor egy jó asztalos akár a boltinál olcsóbban is elkészíti a szükséges bútorokat. Ráadásul milliméterre pontosan oda fog illeni, ahová tervezted. Ez azért fontos, mert a legfurcsább kis sarkot is tökéletesen ki fogod tudni használni.

De ha van egy kis kézügyességed és lehetőséged, hogy hozzáférj pár szerzámhoz, akkor te magad is megpróbálkozhatsz néhány egyszerűbb bútor elkészítésével, vagy régi darab felújításával. Sokkal többet fognak számodra jelenteni ezek az egyedi tárgyak, mint azok, amelyeket boltban vettél.

A nagy belmagasság aranyat ér

kis lakás berendezés

Ha a lakás alapterülete kicsi, akkor felfelé érdemes terjeszkedni. A polgári lakásokra jellemző nagy belmagasság számos lehetőséget tartogat, amiket érdemes kihasználni. A galériák, emeletes ágyak rengeteg helyet felszabadíthatnak és remekül tagolják a teret.

Akkor is érdemes felfelé törekedned, ha átlagos belmagasságú a lakásod. A beépített szekrényeket és a polcokat futtasd fel a mennyezetig. Így egy csomó tárolóhelyet nyerhetsz. Emellett pedig ezek a megoldások felfelé viszik a tekintetet, elegánsabb hatást keltenek és tágasabbnak mutatják a teret.

 

A Rosemaring Bemutatótermében számos olyan lakberendezési ötletet és dekorációs elemet találsz, amely a kis lakások berendezését is új szintre emelheti. Gyere el, és inspirálódj a legújabb trendek és otthonos megoldások által!