Kis lakás berendezésének alapszabályai – 2. rész

Az előző cikkből megtudhattad, milyen fontos a tudatosság és a rendelkezésre álló hely megfelelő kihasználása, amikor egy kis lakás berendezése a cél. Most pedig megnézzük, mi az egyes terek minimális helyigénye és milyen trükkökkel érheted el, hogy minden beférjen, amire valóban szükséged van.

Életterek – piciben

A legkisebb lakásban is ki kell alakítani olyan alapvető funkciókkal ellátott területeket, amelyek szükségesek az élethez. Nem spórolhatod meg:

  • az alváshoz,
  • a főzéshez,
  • a tisztálkodáshoz,
  • a szórakozáshoz való terek kialakítását.

Ezek csak a legszükségesebb funkciók, sokszor ezek mellett még munkaállomást, esetleg vendégek fogadására alkalmas helyet is ki kell szorítani.

berendezés

Pici terekben ezt úgy lehet megoldani, ha olyan berendezési tárgyakat választasz, amelyek többfunkciósak. Könnyedén átalakíthatók, arrébb tolhatók. Mint egy jó színházi díszlet – segítenek, hogy azt a teret, ami az egyik percben még hálószoba volt, egyetlen mozdulattal nappalivá varázsold.

A kis tér berendezésekor több ötletet is meríthetsz a színházak világából, ha ez az életérzés közel áll hozzád. Függönyök, takarások, szimbolikus kijelölők használatával változatosan tagolhatod a szobákat úgy, ahogy éppen szükséges. Ilyenek lehetnek a szőnyegek, tapéták, falfestések, ügyesen megválasztott dekorációs elemek, spanyolfalak is. De a fények és lámpák különböző beállításai is hozzájárulhatnak, hogy az otthonod megfeleljen az igényeidnek.

Törekedj arra, hogy mindenből csak akkorát és annyit tegyél be a szobákba, ami tényleg kell. Valószínűleg nem lesz szükséged dupla mosogatómedencére, külön fürdőkádra és zuhanyzóra, vagy hatalmas franciaágyra. Mindenből próbáld azt a méretet és fajtát választani, ami a legésszerűbb számodra.

A kis lakás berendezésének minimális helyigénye

Minden szükséges helyiségnek megvan a minimális helyigénye. Amikor tervezel, tudd, hogy hiába ragaszkodsz a mosogatógéphez, ha nincs előtte elég hely, hogy kinyisd az ajtaját. A galérián pedig legalább fel kell tudnod ülni, különben használhatatlan lesz. 

Bármennyire is szeretnél mindent bezsúfolni a pici lakásodba, a realitások talaján kell maradnod. Mindig tartsd szem előtt, hogy hányan fogtok az adott térben egyszerre mozogni, keresztezhetitek-e egymás útját. 

Vannak olyan kompromisszumok, amelyeket nem érdemes megkötni. Olyankor inkább engedd el, gondold át, tervezd újra. Spórolj máshol. Nagyon fontos, hogy minden ajtó nyitható legyen, semmi ne lógjon be az ablak elé. Legyen megfelelő a szellőzés, legyen elég fény. 

A gyakran felmerülő helyigénnyel kapcsolatos kérdésekre pedig kigyűjtöttem neked néhány olyan számot, amiket általában használni szoktunk. Fontos azonban, hogy az egyedi igények ezeket felülírhatják. Nem mindenki ugyanolyan magas, széles, és nem mindenkinek ugyanaz a kényelmes. 

  • Folyosó/közlekedő minimális szélessége 90 cm. Ha itt szekrényt is szeretnél elhelyezni, akkor legalább 120 cm széles helyre lesz szükség.
  • Két bútor között, ha elsétálni is kell közöttük, legalább 75 cm távolság legyen.
  • A wc-nek legalább 90 cm széles, 120 cm hosszú helyiség kell.
  • Az étkezőasztal körül nagyjából 60 cm kell, hogy a székek megközelíthetőek legyenek és kényelmesen le lehessen ülni rájuk.
  • Fekvőgaléria kialakításához legalább 1 méter legyen a mennyezet és a galéria között, tárolónak ennél kisebb is elég lehet.
  • Ha egy szekrénybe vállfás ruhákat is szeretnél betenni, akkor legalább 55 cm mélynek kell lennie.

Ezt a listát a teljesség igénye nélkül, a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján állítottam össze. Van még számtalan olyan szempont, amit figyelembe kell venni. De az a tapasztalatom, hogy a legtöbben a fenti dolgok helyigényét szokták rosszul felmérni az önálló tervezésnél. Aztán pedig kénytelenek eladni az új asztalt, mert nem lehet elférni mellette. Mielőtt vásárolni kezdesz, mindenképpen gondold át a dolgok minimális helyigényét!

Ha bármilyen kérdésed van, vagy szükséged lenne egy kis iránymutatásra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot!