Így lehet egyszerre praktikus és elegáns a lakásod berendezése

Érdekel a lakberendezés? Akkor biztosan felmerült már benned a gyönyörűen stylingolt képek láttán, hogy az elegancia és a praktikum a lakberendezésben valamiért nagyon ritkán jár kéz a kézben. Vajon ez törvényszerű? Muszáj így lennie? Spoiler: nem.

Szerintem manapság minden lakberendezés iránt érdeklődő embernek van egy kisebb gyűjteménye csodás képekből, amelyeken patika rendben tartott enteriőrök láthatóak. Hófehér kanapék, kutyaszőrmentes drapériák, fantasztikusan komponált dekorációs elemek, amelyeken sosem ül meg a por. Álmodozva nézegeted ezeket a nagyszerű képeket, és ha eljön a lakásfelújítás, vagy egy kis stílusfrissítés ideje, akkor habzsolva szórod tele az innen-onnan elcsent ötletekkel a lakásodat.

Beteszed, elrendezed, odaigazítod, és ha ügyes voltál, akkor valóban minden nagyon szép lesz. Úgy fél órán át. Majd hazajönnek a gyerekek, beszalad a kutya, valaki megpróbál leülni a párnahalmok közé a kanapéra és… mindaz, aminek megnyugtató, otthonos és elegáns hangulatot kéne árasztania, görcsös igazgatás és feszültség tárgya lesz.

Miért történik mindez?

Ez a jelenség sajnos nagyon gyakori és egyetlen oka van: a tapasztalatlanság. A lakberendezés a gyakorlatban sokkal több annál, mint hogy esztétikus módon helyezzük el a díszpárnákat a méregdrága ágytakarón. A praktikus és elegáns lakberendezéshez érteni kell az építészethez, a gépészethez. Ismerni kell az egyes anyagok viselkedését, gondozási igényét. A praktikus lakberendezéshez azonban a legfontosabb dolog, amihez érteni kell: az az ember.

Tudni kell, ki és hogyan él. Ismerni kell a szokásait, a szükségleteit. Mert a klasszikus értelemben vett lakberendezés nem kisebb jelentőségű dolog, mint a hétköznapjaink, az életünk kényelmes és harmonikus körülményeinek megteremtése.

A szép és elegáns küllem ennek az alapvető funkciónak ad ízt. Mint az olasz konyhában a parmezán az étel tetején. Anélkül is működhet, de sosem lesz az igazi.

Praktikus vs. elegáns lakberendezés

Tehát a lakberendezés nagyon is lehet egyszerre praktikus és elegáns. De az igaz, hogy ez az egyensúly csak akkor tud létrejönni, ha a lakberendező ismeri az alapvető szabályokat, és azokat az embereket is, akik az adott teret használni fogják.

A menő magazinokban és képmegosztó portálokon sok olyan inspirációs anyag van, amelyek nem valódi életterek. Nem igazi otthonok, inkább csak ötletadók. Nyugodtan átemelhetsz közülük olyan dolgokat a lakásodba, amelyektől hangulatos és stílusos benyomást kelt majd az élettered. De csak azokat, amelyek nem akadályoznak a kényelmes életben.

Praktikus konyha

Az elegáns lakás titka

A praktikusság fontosságát már biztosan érted. Itt szokott az felmerülni, hogy oké, de akkor hogy lesz mégis csinos az egész? A melegítőnacid is kényelmes és praktikus, de csak nem járhatsz benne állandóan!

Pontosan így van ez a lakberendezésnél is. Az elegancia egy nehezen körülhatárolható dolog. Inkább egy érzés, összhatás, mint egyes dolgok határozott megléte. De azért nagyjából leírható, hogy mire kell figyelned, ha elegáns lakásban szeretnél élni.

  1. Legyen rend.

A rendezettség az elegancia kulcsa. Ez pedig nem a nonstop takarításon múlik. Elég, ha nem tartasz meg felesleges dolgokat, és mindennek van egy klassz helye, ahová rögtön visszakerül használat után. Lényegében ennyi a trükk.

  1. Kerüld az olcsó, tucat holmikat.

Az elegancia következő alapszabálya, hogy próbáld meg minimalizálni a rossz minőségű, sorozatgyártott darabok halmozását. Ez nem azt jelenti, hogy csak drága dizájner bútoraid lehetnek. A szépen felújított, saját magadra szabott bútoraid viszont különleges kiegészítői lesznek a lakásodnak.

  1. Letisztult formák, neutrális színek, természetes anyagok.

Az elegáns otthonok egyik legfontosabb építőkockája, hogy nem az aktuális divattrendek határozzák meg a stílusukat. Többnyire az egyszerű, letisztult formák és színek dominálnak. A természetes anyagok – a fa, a beton, a tégla, a kő – pedig időtlenek.

Ha te is szeretnéd megteremteni a praktikus és elegáns lakberendezés egyensúlyát az otthonodban, kövesd a fentieket. Vagy menj biztosra, és bízz meg egy profit! Így rengeteg fejfájástól és évekig görgetett hibától kímélheted meg magad.

Írj nekem, és megbeszéljük a részleteket!