Hol a határ az eklektikus stílusú otthon és a káosz között?

A legtöbbünk otthona nem csak egyetlen stílusirányzatot képvisel. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból… Ám vékony a határ a stílusos, eklektikus otthon és a bazári hangulat között. De hogyan valósíthatod meg az eklektikus stílust igazából?

Amikor egy család felkér, hogy lakberendezőként segítsek nekik az otthonuk berendezésének és stílusának kialakításában, többnyire van egy fő irányzat, amelynek a követését kitűzzük célul. Jellemzően ez az a stílus, amit a leginkább magukénak éreznek.

Ám gyakran megesik, ahogyan egyre beljebb haladunk a projektben, hogy végül mégis keveredik bele még ez-az az eredeti koncepcióba. Van, hogy az előre megvásárolt kanapé romantikusabb stílusa bomlasztja kissé a megálmodott modern kereteket. Máskor pedig egy örökölt, szeretett bútor integrálása igényel egy kis rugalmasságot az eredeti elképzeléshez képest. Ilyenkor indulunk el apró lépésekben az eklektikus enteriőrkialakítása felé.

Eklektikus stílus

Az eklektikus stílus finom arányérzéket kíván. Ennek a stílusnak a legfontosabb ismérve, hogy más stílusok keverednek benne, egyedi, ugyanakkor túlzásoktól mentes módon. Nem nyomja el egyik sem a másikat, hanem kéz a kézben járva, harmóniát alkotnak. A végeredmény pedig egy kellemes, funkcionálisan jól használható, barátságos belső tér lesz.

Káosz

Miért népszerű?

Az eklektikus stílus sok szempontból jó barátja a hétköznapi életnek. Keretei rugalmasak. Lehet olcsón is nagyon szép, eklektikus otthont varázsolni, vagy akár luxus kategóriában is. Megférnek benne egymás mellett a családi örökségek, a valamilyen élethelyzetből adódó, kevésbé szép, ám praktikus tárgyak (mint egy etetőszék, egy számítógép monitor, stb.).

Az eklektikus stílus a szabadság érzéséről, a nyitottságról, a könnyed melegségről szól. Intelligens, igazi „multikulti” stílus, ami jól bírja a kifinomult humort is.

Arra azonban vigyázzunk, hogy ne aggassuk ezt a jelzőt mindenre, aminek a stílusa nem határozható meg könnyen. Az innen-onnan összehordott bútorok és kiegészítők még nem lesznek eklektikusak. Kell közöttük valami kohézió, valami, ami összeköti őket. Ha ez nincs, vagy nem látható (mert mondjuk az elrendezés nem tökéletes, vagy hiányzik egy láncszem), akkor az csak káosz.

Kinek való?

Ha olyan otthont szeretnél teremteni, ami:

  • igazán egyedi, nem összetéveszthető senki más otthonával,
  • letisztult, nem zsúfolt, inkább praktikus,
  • amiben helyet kaphatnak a kedvenc tárgyaid, stílusuktól függetlenül,
  • amiben van egy kis merészség, humor, mégis kifinomult,

akkor az eklektikus stílus neked való lesz.

Hogyan csináld?

  1. Az eklektikus enteriőrbe leginkább a modern, a retro, a vintage és a romantikus stílus képviselőit emeljük be. De a bohém, az etno, és a rusztikus is remekül áll neki, sőt, akár korábbi korokat idéző tárgyakat is felhasználhatsz.
  2. Neutrális, visszafogott alapszínekre építkezz, de mindenképpen bolondítsd meg harsányabb színekkel és mintákkal. Vigyázz az egyensúlyra!
  3. Kerüld a zsúfoltságot! Inkább legyen kevesebb, de értékesebb, vagy karakteresebb bútor és dekoráció a szobában.
  4. Használj bátran kulturális utalásokat, humort, iróniát a dekoráció tekintetében is.
  5. Ez nem az összeillő bútorszettek stílusa. Nehéz dolgod lesz, ha a berendezést gyorsan szeretnéd letudni. Ha eddig még nem szippantott be téged a bútorfelújítás és az online régiségkereskedések világa, akkor most ennek is eljött az ideje.

A varázslat

Jöhet a titkos összetevő: a kohézió. A láthatatlan szál, ami összeköti a sokféle, különböző bútorodat és dekorációdat. Többféle módon is létrehozhatod a térben az összetartozás érzetét. Választhatsz egy fő színt, ami vissza-visszaköszön a tárgyakon különböző árnyalatokban. De lehet ez egy minta is, vagy egy visszatérő forma.

Viszont semmiképp se ess túlzásba! Nem kell mindenhol, mindenen végigvonulnia a kiválasztott motívumnak. Elég, ha ezt a néhány szálat játékosan vissza-visszahozod különböző pontokon.

Persze mindezt sokkal könnyebb megvalósítanod, ha lakberendező segítségét kéred. Írj nekem, és segítek, hogy a megálmodott otthonod valósággá váljon!