Hogyan készítsd fel a gyerekszobát (is) az iskolás évekre?

Nyakadon a szeptember, és az új tanév egyben egy új életszakasz kezdetét is jelenti? Gyűrd fel az ingujjat és ess neki a gyerekszoba átalakításának! Azt is megmutatom, milyen egyszerű trükkökkel tudod bevonni a várakozásba és felkészülésbe a szoba ovisból isissé érő tulajdonosát közben. Tarts velem!

Pár hét és megtelnek az iskolatáskák, a csengő berregni kezd és az évnyitós lakkcipők izgatottan topognak majd a suliudvaron. A rutinosok tudják, hogy a fehér ingecskék, a vignetták és a tornaruha beszerzésén kívül is van egy fontos teendő, amit még szeptember 1. előtt érdemes beépíteni a naptárba. Ez pedig nem más, mint a gyerekszoba felkészítése a következő tanévre.

Ez nem csak azoknak a nebulóknak fontos, akik most kezdik az iskolai pályafutásukat. Igaz, az óvodáskor végével picit nagyobb átalakításokra is szükség lehet. De az új tanévre való felkészülés szempontjából a gyerekszoba átrendezésének, felfrissítésének bizony a nagyobb gyerekek esetében is nagy szerepe lehet.

GyerekszobaCsapatmunka

3 gyerekes anyukaként, nekem eddig az volt a tapasztalatom, hogy a változásokat sokkal könnyebb úgy levezényelni, ha az álmodozásba és a kivitelezésbe egyaránt bevonom a csemetéimet – koruknak megfelelő mértékben.

Az új tanév előtt érdemes a szoba kis tulajdonosával együtt szemlézni a jelenleg adott lehetőségeket, és átgondolni, milyen változtatásokra lenne szükség, hogy ott a tanulás, játék és pihenés egyensúlya megvalósulhasson.

Lehet, hogy több hely kell a tankönyveknek, mappák a csodás rajzoknak. Túl alacsony az asztal, nincs elég fény a téli estéken olvasgatáshoz. Esetleg ideje lecserélni a babás dekort valami vagányabbra.

Ne egyedül hozd meg ezeket a döntéseket! Terelgetheted a beszélgetés menetét, de mindenképpen kérd ki az iskolásod véleményét és a javaslatait. Válasszatok olyan kiegészítőket, amik tetszenek neki! Apróságok is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy örömmel és lendülettel vágjon bele újra a tanulásba.

Csinálj helyet

Miután felmértétek az igényeket és a lehetőségeket, jöhet a selejtezés. Az iskoláskorú gyerekek esetében a tavaly még oly kedves babák és kisautók egy szempillantás alatt válhatnak cikis cuccokká. Közösen nézzétek át a játékokat, könyveket és füzeteket, és tegyétek el szem elől, ami már aktualitását vesztette.

De légy óvatos! A félszemű mackóról még kiderülhet, hogy nappal ugyan nem menő a barátnők előtt, de lefekvéskor még jól esne átölelni. Ezért, mielőtt eladományoznád a teljes játékarzenált, hagyj egy nekik egy kis átfutási időt.

Tanuló- és játszósarok

Kisiskolásoknál fontos, hogy ne csak a tanulásra és a pihenésre legyen dedikált hely a szobában, de a játékra is. Ha nagyon pici a szoba, akkor lehet, hogy cselhez kell folyamodnod, hogy mindez megvalósulhasson.

Az alsósok ritkán írnak egyedül leckét, vagy tanulnak önállóan, ezért a tanulósarokban sem kell egy házelnök irodájába illő íróasztalnak terpeszkednie. Akár olyan asztalkát is választhattok, amit össze lehet csukni, le lehet hajtani, amikor épp nincs használatban.

Szőnyegekkel és fali dekorációval is szépen elválaszthatjátok egymástól a különböző funkciójú részeket. Egy jópofa szín az asztal mögötti falon egészen más fényben tűntetheti fel a tanulással töltött időt.

Menő dekoráció

Gyűjtsetek inspirációt a netről, és valósítsatok meg néhányat az új évhez illő dekorációs ötletek közül. Egy jópofa neon felirat és néhány zenekaros poszter minden nagylány és nagyfiú szobájában jól mutat.

És ami talán még ennél is jobb, az az, ha nem csak boltban megvásárolható díszítő elemekben gondolkodtok. Kézműveskedjetek is egy kicsit! Készítsetek együtt búrát az asztali lámpára, dobjátok fel az uncsi képkereteket díszekkel. Csinálhattok a régi, elnyűtt ruhákból szőnyeget, falvédőt. Legyetek kreatívak és használjátok ki együtt a nyár utolsó napjait!

Ha szükséged van inspirációra, kövesd a Rosemaring Instagram és Pinterest oldalát is!