Gatsby-féle csillogás az otthonodban Art Deco elemekkel

Az 1920-30-as évek dekadens stílusát meghatározó art deco a fénylő, csillogó részletek, a geometrikus formák és sötét színek fényűző egyvelege. Ha menő, elegáns és modern összhatásra pályázol a lakásodban, akkor emellett a cikk mellett nem mehetsz el kattintás nélkül!

Biztosan emlékszel a Nagy Gatsby című filmre, amelyben Leonardo DiCaprio olyan szívdöglesztő hősszerelmes volt. Bár, őszinte leszek, nekem ebben a filmben nem Leo alakítása volt a legemlékezetesebb. Hanem a fantasztikus díszletek és jelmezek!

A 9 évvel ezelőtt készült film valóságos art deco bőségszaru: a fantasztikus, geometrikus mintájú, aranyozott tapéták, kristálycsillárok, fényes bársonyborítású kanapék, üveg kiegészítők… És mindezek egyáltalán nem egy múltszázadi miliővé álltak össze. A korszellemet sikerült a mai, modern nézőpontunk szerint is esztétikussá és vágyottá tenni. Vajon hogyan?

GatsbyMixeld össze!

Hasonló hatást érhetsz el te is, ha összemixeled a régi (jelen esetben az art deco) stílusú kiegészítőket a modernnel. A fényes, fehér konyhabútor mögött csodásan mutat a fekete mozaikcsempe, aranyszínű fugával, arany foggantyúkkal.

Választhatsz hozzá arany részletekkel megbolondított, hangsúlyos üvegcsillárt, amely a kis üvegszeleteken keresztül különlegesen szétszórja a fényt a szobában. Válassz az étkezőbe bársonyborítású székeket, üvegasztalt, és ezt a csodás függönyt a webáruházunkból.

Lényegében egyetlen dolgod van: keresd az egyszerű formákat és a fénylő dolgokat. Csempéssz be olyan tárgyakat a lakásba, amelyek ezt a modern fényűzést juttatják eszedbe. Legyen az egy kis bár, egy szép lámpa, egy jópofa dísz.

Minden szem a falakon

Ha igazán art deco-sra akarod venni a figurát, akkor a falakra a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetned. Bátran nyúlj a sötét színekhez: fesd éjkékre, méregzöldre, sötétszürkére, vörösre vagy akár feketére! De izgalmas tapétákkal is nyugodtan dolgozhatsz.

És nehogy megállj itt! Az art deco lelke a sötétség- és a fény játékában rejlik. Ettől válik megfoghatóbbá a dekadens életérzés. Ezért tükrökkel, üvegbúrákkal, sőt, üveges szekrényajtókkal remekül fokozhatod a hatást.

Izgalmas, elegáns, meghökkentő

Ha mindezeket megszívlelted, akkor jön a bomba trükk. Minden helyiségben legyen legalább egy, hangsúlyos, minőségi bútordarab vagy dísztárgy, amely magára vonzza a tekinteteket, és meghatározza a helyiség hangulatát.

Ez lehet egy csodás tálalószekrény, egy boudoir-ba illő fotel, egy hatalmas csillár… Lényeg, hogy igazi fókuszpont legyen, és árassza el fényűző hangulattal az egész helyiséget.

Art deco-t az ócskástól?

Ma már rengeteg art deco stílusba passzoló dolgot lehet kapni akár egészen olcsón is. Viszont nem árt, ha van szemed a minőséghez, ha olcsón akarsz jó üzletet kötni.

És hogy mit tehetsz azért, hogy fejleszd a kincskereső képességedet? Először is, tanulmányozd a stílust alaposabban is. Olvass cikkeket a témában, de még inkább: nézegess képeket! Ez sem unalmas könyvtári albumok fölé görnyedést jelent. Ennél sokkal szórakoztatóbb módon is „fejlesztheted” a szemed.

Az egyik ilyen szórakoztató módszer, ha végignézed a már említett Nagy Gatsby című filmet. De most Leo sármja helyett te is inkább a díszletekre próbálj meg figyelni. 🙂 Vagy egy olyan magyar klasszikust is érdemes újra előkeresned, mint a Hyppolite, a lakáj. A Kolibri bár belső tere ugyanis csodás példája az art deconak.

De a Pinterestet is felütheted. Rengeteg inspirációt fogsz találni a megfelelő kulcsszavak használatával.

A Rosemaring Webáruházban pedig számos olyan lakberendezési alapkelléket találsz, amikkel igazi art deco hangulatot teremthetsz az otthonodban. Tedd kosárba a kedvenceidet!