Függönyválasztó Kisokos

Hogyan döntsd el, hogy milyen típusú, méretű és színű függöny kerüljön az ablakokra? Összeraktam neked egy Kisokost, amelyből megtudhatod a függönyválasztás alapszabályait és segítek eligazodni az óriási választékban.

A függöny roppant praktikus dolog. Meggátolja, hogy az utcáról kíváncsi szemek belássanak a lakásba, öltözteti a szobát, kizárja a fényt, ha szükséges. Ám ha nem megfelelő függönyt választasz, akkor agyoncsaphatja a szoba összképét, ráadásul még akár a rezsid is több lehet.

De félre a fecsegéssel, térjünk a lényegre! Lejjebb találod a megoldást a legfontosabb, függönyökkel kapcsolatos kérdéseidre.

Mekkora legyen a függöny?

A túl pici függöny összenyomja a szobát és kisebbnek mutatja az ablakot. Ami pedig megvicceli a szemünket és úgy érezzük, hogy sötétebb a helyiség.

De sajnos a függöny lehet túl nagy is – vagyis, inkább túl hosszú. A földre lelógó, fodrozódó anyaghalom borzasztó gyorsan koszolódik, könnyen beleakadhat a porszívó, a kutya, a gyerek.

Ezért a függönytartó ideális mérete: legalább 10 cm-rel szélesebb, mint az ablak (de akár többel is, attól függően, hogy mennyire szeretnéd nyújtani az ablakot). Ha közvetlenül a mennyezet alatt helyezed el a karnist vagy a sínt, azzal nem igazán nyúlhatsz mellé. Elegánsabbnak, magasabbnak mutatja majd a belmagasságot, amitől tágasabbnak tűnik a tér.

A függöny szélessége, hogy biztosan szépen redőzzön az ablak előtt, legalább 30 cm-rel nagyobb, mint az ablaké. Hossza pedig akkor a legjobb, ha a föld felett nagyjából 1-cm-rel végződik. Természetesen előfordulhat, hogy nem engedheted a padlóig a függönyt, és félhosszúra van szükség. Ám ha lehet, mindig inkább a földig érő változatot válaszd. Hidd el, sokkal szebb lesz a végeredmény.

függönySötétítő és fényáteresztő függöny

Kell-e mindkettő? Általában redőnnyel felszerelt ablakoknál szokott ez a kérdés felmerülni. Hiszen ilyenkor más opció is van a sötétítésre a függönyön kívül. Szigetelés és zajcsökkentés szempontjából persze mindenképpen előnyösebb, ha van sötétítő függöny is, amit éjszakára szintén elhúzhatsz, óvva a fűtött szoba melegét és csendjét. És csinosabb is, ha fényáteresztő függönyt keretezi, lezárja egy elegáns sötétítő.

Ugyanakkor természetesen ennek a kérdésnek az eldöntése csak rajtad áll. Ha tényleg soha nem használnád azt a sötétítőt, nincs vele dekorációs szándékod sem, akkor engedd el. A legfontosabb, hogy az otthonod praktikus és kényelmes legyen a számodra.

Típus meghatározása

Ehhez mindenekelőtt a saját, és a családod igényeit érdemes figyelembe venned.

  1. Mit vársz a függönytől? Milyen funkcióknak feleljen meg?

Pl.: zárja ki a fényt, a zajt, legyen könnyű elhúzni, akár automatizáltan?

  1. Ha összeírtad, hogy milyen funkcióknak feleljen meg, jöhet a stílus. Milyen épületbe, milyen helyiségbe szánod? Kik fogják használni? Milyen stílusú lesz a szoba berendezése? Míg egy irodába elegendő lehet egy lapfüggöny, ilyesmit egy gyerekszobába nem érdemes tenni, hiszen a húzózsinór balesetveszélyes lehet.

Színek, minták, anyagok

Bár a típus sokszor meghatározza az anyagot, a mintákban és a színekben azért még így is nagyon nagy mozgástered maradhat. Ha pedig az igényeidnek a hagyományos függöny is megfelel, akkor az anyag kiválasztásánál is a fantáziád jelentheti az egyetlen határt.

A függönyválasztásnál meghatározó, hogy a szoba összképe mit kíván a nagyobb textíliák esetében. Sokszor jól jön, ha a függöny segít összekötni, kiemelni a berendezés különböző elemeinek stílusát és színvilágát.

A textúrára is figyelj oda, hiszen remekül megtörheted a berendezés monotonitását, ha olyan függönyanyagot választasz, ami kicsit kilóg a berendezés többi felületére jellemző felületek sorából. Pl. egy fényes felületekkel tarkított szobában sokkal jobban érvényesül egy matt, vagy akár bolyhos, hurkolt függöny, mint a selyem, bársony, vagy organza. Utóbbiak a sok csillogó dolog között ellenkező hatást érhetnek el, mint amit várnál.

Sikerült meghatároznod a fő irányokat a függönyeid kiválasztásához? Akkor ideje a tettek mezejére lépni! Webshopunkban számos gyönyörű függöny közül választhatsz!