Az egybenyitott nappali-étkező lakberendezésének titkai

Vajon hogyan lehet esztétikusan megoldani az egybenyitott nappali-étkező berendezését? Hogyan élvezheted a közös légtér előnyeit – miközben megmarad az egyedi karaktere az étkezőnek és a nappalinak is? Most elárulom, hogyan valósíthatod ezt meg a saját otthonodban!

Az apró, zárt helyiségek korának leáldozott: ma már jobban kedveljük a tág, többfunkciós tereket. Szeretünk együtt lenni a vendégeinkkel akkor is, amikor előkészítjük a desszertet. A nagy, összefüggő terek lakberendezésének azonban megvannak a sajátos szabályai. Ha nem vigyázol, a tágas térben a bútoraid picinek és jellegtelennek tűnhetnek. Vagy bizonyos tárgyak túl nagy hangsúlyt kaphatnak, amely sokat ronthat a tér kényelmes használatán.

amerikai konyhaA tévé mindenek felett

A legtöbbünknek azért van egy szép nagy tévé a nappalijában. Ez az eszköz méreténél fogva elég könnyen válik a szoba fókuszpontjává. Akármilyen mutatós darabot sikerült választanod, azért mégis egy hatalmas, fekete képernyő magasodik miatta a nappalid felett, óriási fekete fellegként.

Amellett, hogy vitatható esztétikai értékkel bír egy tévékészülék, még van egy nagyon praktikátlan tulajdonsága. (Ha van gyereked, akkor valószínűleg hevesen bólogatni fogsz a következő sorok olvasása közben.) Nem csak látványban tudja uralni a szobát, de a nappali számos egyéb funkciójáról is elviheti a fókuszt. Ha hagyod, hogy a tévé legyen a központ, akkor sokkal ritkábban jut a család eszébe, hogy a nappaliban olvasgatni, beszélgetni, társasozni is lehet.

Különösen „veszélyessé” válik a helyzet, ha a nappali és az étkező egy légtérben van. Ilyenkor ugyanis sokkal többször fog előfordulni, hogy a családod a képernyőt nézi evés közben, ahelyett, hogy beszélgetnétek. Nagyon tudatosnak kell lenned a hétköznapokban, ha nem akarsz belecsúszni ebbe a rossz szokásba.

Mit lehet akkor tenni? Hidd el, sokkal egyszerűbb a dolog, mint azt elsőre gondolnád. Csak próbáld meg elterelni a figyelmet lakberendezési trükkökkel a tévéről! Helyezd galériafalra, és tegyél köré hangsúlyos, nagyméretű képeket és festményeket. Bohém, otthonos, izgalmas lesz az összkép.

De teheted szekrénybe, vagy függöny mögé is. Esetleg próbáld meg úgy rendezni a bútorokat, hogy a tévésarok egy picit elkülönüljön a nagy tér többi részétől. Igazi mozizónát alakíthatsz így ki, ahová sokkal jobb érzés lesz bekuckózni hétvégén egy tál popcornnal.

Térszervezés szőnyegekkel

Hihetetlen, hogy egy jól megválasztott, méretben megfelelő szőnyeg mekkorát tud dobni egy szobán. Hát még, ha az „egy szoba” igazából több, egybefolyó helyiséget jelent! A szőnyeg ugyanis nem csak abban tud segíteni, hogy a komfortérzeted jobb legyen, amikor rálépsz. Hiszen meleg, puha, színt és stílust visz a helyiségbe. De van még egy nagyon fontos funkciója: keretbe helyezi a területet, amelybe bekerül. Ha jól választasz, akkor összefűzheti a körülötte lévő elemeket, és rendszerezi a teret.

Ez különösen fontos akkor, amikor a nappali és az étkező egy térben van. Szépen rendszerbe helyezi a tér különböző elemeit, ami megnyugtatja a szemet. A nagy, barátságtalan tér több, kisebb egységgé szerveződik.

Vezessen a fény

 A megfelelő világítás is rengeteg előnnyel jár, amelyek közül az egyik mindenképpen az, hogy kiválóan lehet vele irányítani a figyelmet. Egy hangsúlyos lámpa magára vonzza a tekinteteket, és kiemeli azokat a dolgokat, amelyekre fényt vet.

Ha a belmagasság is nagy az egybenyitott nappali-étkeződben, akkor a belógatott lámpák sokat segíthetnek az otthonos érzet kialakításában. Különösen szerencsés lehet, ha állítható fényerősségű izzókat válaszasz. Kellemes, visszafogott, meleg fényekkel feldobhatod a romantikus vacsorát is. Intimebb környezetet teremthetsz.

Nézz körül a webáruházban! A Rosemaring Interior Design-nál nem csak hasznos tartalmakkal segítek neked a szép otthon megteremtésében. Szeretném, ha könnyen elérhetőek lennének számodra a megbízható minőségű, egyedi kiegészítők és lakberendezési cikkek is.