A vintage lakberendezés 5 alapszabálya

A vintage stílus romantikus, múltba révedő, mégis élettel teli miliőjét te is könnyedén megteremtheted az otthonodban, ha betartod az alábbi 5 alapszabályt.

Sokan kedveljük a vintage stílust. Nem csoda, hiszen a segítségével fenntarthatóbbá varázsolhatod a környezetedet. Megmentheted azokat az értékeket, amelyek a gyökereidre emlékeztetnek. Ráadásul a tömegtermelés hajszolása helyett olyan egyedi tárgyakkal veheted körül magad, amelyekhez valódi érzelmek fűznek. Feltéve, hogy jól csinálod.

Vintage

  1. Kerüld a bóvlit!

Igazi, hamisítatlan vintage hangulatra törekszel? Akkor kerüld a lakberendezési cikkeket árusító boltok polcain sorakozó, filléres kacatokat. Ezek jellemzően csak olyanok, mintha vintage tárgyak lennének. A valóságban azonban többnyire olcsó alapanyagokból, rosszul fizetett ázsiai munkások által összetákolt porfogókról van szó.

Avatott szemek rögtön meglátják a különbséget az eredeti vintage, tehát régi, 100 évnél azonban nem idősebb tárgyak és a bolti utánzatok között.

  1. Vigyázz az arányokra!

Ha jól sikerül eltalálnod a vintage jellegű tárgyak és dekoráció arányát a lakásodban, akkor karakteres, otthonos lesz az összhatás. De vigyázz, mert nagyon könnyen áteshetsz a ló túloldalára! Ha nem vegyíted ügyesen a modern berendezés stílusjegyeivel, akkor előfordulhat, hogy nagyon ósdi, zsibvásárra emlékeztető környezetet teremtesz. Márpedig a múltban élés nem egyenlő a hagyományok tiszteletével.

  1. Hagyd érvényesülni a kedvenceidet!

A nagymamád régi teáskészlete, a dédi fésülködőasztala, a gyönyörű, horgolt csipketerítő, amit egy bolhapiacon találtál, mind csodás kiegészítői lehetnek a lakásodnak. Ezek a kincsek pedig megérdemlik, hogy kiemelt helyük legyen. Ne tereld el a figyelmet róluk azzal, hogy rengeteg más apróság közé helyezed őket. Emeld ki őket, had meséljenek a történetükről a szemlélőknek.

  1. Legyél nyitott a „csináld magad” technikákra!

Az igazán jól működő vintage enteriőrök egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tele vannak olyan egyedi tárgyakkal, amik nem csak szépek és praktikusak, de jellemzően nincs belőlük sok a világon. Gondolom nem mondok újat azzal, hogy az egyedi, kézzel készített bútorok és kiegészítők azonban nem tartoznak a legolcsóbbak közé.

Amennyiben nem engedheted meg magadnak, hogy eredeti vintage dolgokkal vedd körül magad, akkor itt az idő egy kis kreativitásra. Csodás, egyedi kiegészítőket készíthetsz magadnak, csak engedd el a fantáziádat és ne rettenj meg egy kis barkácsolástól!

Ráadásul a szívednek is sokkal kedvesebbek lesznek azok a dolgok, amelyekbe nem csak pénzt, de munkát is fektettél. És ki tudja, milyen rejtett tehetségekre derülhet így fény.

  1. Ne félj a színektől!

A chabby chic és a vintage stílusok ugyan nagyon hasonlítanak egymásra, de van közöttük egy markáns különbség. Az előbbi főleg világos, pasztellszínekkel dolgozik (krém, fehér, halványlila – gondolj csak egy provanci levendulamező árnyalatiara). A vintage azonban nem fukarkodik a vidám színösszeállításokkal és a mintákkal. Virágok, pillangók, indák, sárgák, kékek és zöldek. Lehet tört, vagy élénk a színárnyalat, és kiegészülhet fehérrel és a fa meleg barnáival, rézzel, ezüsttel, fekete kontúrokkal.

Elég, ha egy-egy kiemelkedő színnel megtöröd az egyébként neutrális színpalettát. Vagy választhatod az igazán angolos, mintában és színekben nagyon gazdag látványt – az angol kertekre jellemző, buja, rendezetlenségükben tökéletes összképet véve alapul. Ehhez kiváló hátteret biztosíthatnak a Khroma Kenttapétakollekciójának darabjai, amikből a webáruházunkban is válogathatsz.

Kövesd a fenti alapszabályokat a vintage hangulat megteremtése érdekében, és garantáltan stílusos, romantikus és meghitt otthont teremthetsz. Ha szükséged van még egy kis iránymutatásra, akkor pedig bátran írj nekem!