A konyha szerepe a lakberendezésben, 3. rész

Van-e élet a hidegburkolaton túl? Mi kerüljön a falra? Miből készüljön a konyhabútor? Miből legyen a munkalap? Kellenek-e a konyhába szakácskönyvek, festmények, dísztárgyak? Cikksorozatunk utolsó részéből mindezekre választ kapsz!

Amikor burkolatot választasz a konyhába, nagyon sok praktikus szempontot kell figyelembe venned. Ma már rengetegféle megoldásból válogathatsz, az olcsótól a luxusig. Adok néhány támpontot, hogy legyen min gondolkodnod.

KitchenA konyhapadló burkolása

Sokak számára még ma is kikezdhetetlen a konyha padlóján a hidegburkolat. Bár egyetértek azzal, hogy a konyhai tevékenységekkel járó szennyeződések és azok takarítása a hidegburkolatra jelentik a legkisebb veszélyt hosszútávon. Ma már azonban vannak más lehetőségek is, amelyek kis odafigyeléssel ugyanolyan tartósak lehetnek, miközben jobban illeszkednek a lakás hangulatába.

A svédpadló az egybenyitott közösségi terekkel rendelkező lakásokban roppant elegáns, ugyanakkor otthonos légkört teremt. Ha szereted a fa meleg érintését, akkor vonzó lehet a gondolat, hogy az egész lakás padlózatát, a konyhával együtt, fával burkold. Gondos odafigyeléssel és megfelelő karbantartással gyönyörű és tartós lehet.

De készülj fel rá, hogy ez rendszeres ápolást jelent, és a konyhai tevékenységek közben is oda kell figyelned, hogy hosszú ideig ne ázzon a fapadló és ne ömöljön ki semmi, ami foltot hagyhat.

Szóba jöhet még a vinyl és a vízálló laminált padló is. Nekem személy szerint egyikkel sincs rossz tapasztalatom és – bár jobban kedvelem az eredeti megoldásokat az utánzatoknál – vannak olyan helyzetek, amikor ezek jelentik a legjobb választást. Ám, ha laminált padlót választasz a konyhába, akkor ugyanúgy vigyáznod kell a kiömlő folyadékokkal, mint a valódi fa padló esetében.

Falburkolat a konyhában

A pultok mögötti falszakasz védelme fontos. Népszerűek a látványos, különleges csempék, különösen a főzőlap mögött. Csodásan kiemelhetik a konyha szépségét, remek fókuszpont válhat belőlük.

Azonban hazugság volna azt állítani, hogy egy-egy kiadósabb nyári főzés után még nem mormogtunk cifra káromkodásokat, amikor a fugába tapadt zsírt kellett ledörgölni a szépséges csempék közül. Nem igaz?

Ha többet az életben nem szeretnél ilyesmivel vergődni, akkor szerencsére erre is van már megoldás. Az edzett üveg hátlap például nagyon elegáns megoldás lehet. Bár óva intelek tőle, hogy ételes posztereket, pálmafákat, kávébabszemeket ábrázoló képeket tegyél mögé.

Vannak más, stílusosabb megoldások is. Gondolkozhatsz csiszolt betonfelületben is – ami megfelelő impregnálás után akár a padlóra is remek megoldás lehet. Ma már kaphatóak olyan fali panelek is, amelyeket táblában lehet ráilleszteni a kiszemelt felületre. De a munkalap anyagával megegyező burkolat is futhat tovább a falra a pult mögött.

Konyhabútor anyagválasztás

Fa vagy laminátum? Az attól függ: te mire vágysz? Neked fontos az otthonosság, az eredeti fa erezetét érezni az ujjaid alatt? Akkor legyen fából a konyhabútorod! Akkor sincs veszve semmi, ha nem fér bele a költségvetésbe a valódi, tömörfa bútor, de kedveled a rusztikus hatást. Nagyon jó minőségű laminált bútorlapokat lehet már venni.

Tény: sose lesz teljesen olyan, mint az igazi fa. De attól még lehet nagyon szép. Mindkét esetben számolnod kell veszteségekkel és nyereségekkel. Úgyhogy ebben tényleg a szíved és a pénztárcád döntsön.

A munkalap anyaga

A tömörfa itt is szóba jöhet, és nagyon szép is lesz a végeredmény. Ez az anyag azonban munkalapként is törődést igényel. Ha valóban tartós, elegáns és erős munkalapot szeretnél, akkor a gránitot, a kvarcot, a kerámiát, vagy más modern anyagokat is számításba kell venned. Ezek nem olcsóak, de sokkal szebbek és ellenállóbbak, mint az egyszerű laminált munkalapok. Magyarországon még kevésbé elterjedtek, de mindenképp érdemes körüljárnod a kérdést, ha a konyhádon nem akarsz spórolni.

Dekoráció a konyhában

Nagyon sok lakberendezési stílusirányzatra felfűzheted a konyhád berendezését. De ne feledd, hogy a konyha elsősorban munkára lett kitalálva. Kíméld meg magad a felesleges tárgyak takarításától. Legyen szó könyvekről, a nagyi cukortartójáról vagy festményekről: a levegőben szálló zsírcseppek ezeken is megragadhatnak.

Válassz ki néhány jelentőségteljes darabot, csinos, de praktikus tárgyat. Használhatsz tapétát, ami az egész helyiséget meghatározó hangulatot teremthet. Ügyelj rá, hogy otthonos és barátságos legyen a konyha, de nem kell túlzásokba esni a dekorációval. Ott a szép konyhabútorod, a burkolatok, a lámpák. Lesz elég nézni való mindenki számára.

Elakadtál a tervezésben? Vedd fel velem a kapcsolatot és segítek megtervezni a konyhádat!