A konyha szerepe a lakberendezésben, 2. rész

Érdekel a konyhasziget elhelyezésének aranyszabálya? Szeretnéd tudni, hogy mivel jár, ha elhagyod a zárt felsőszekrényeket? Kíváncsi vagy, mi a legpraktikusabb dolog, ami egyben meghatározó dizájn elem is lehet a konyhádban? 

Minden álmod egy gyönyörű, vízesésszerűen munkalappal körbeölelt konyhasziget? Tudod, ahol a gyerekeid reggelente elmajszolják a házi granolát, amit vasárnap este együtt készítettetek el ugyanennél a konyhaszigetnél. Csodás kép, a Scott ikrek is jóvá hagynák. Csakhogy jellemzően a hazai építészetben ezzel a megoldással korábban senki sem számolt, utólag pedig nagyon nehéz beszuszakolni a konyhába. Mit lehet akkor tenni?

konyhaszigetKonyhasziget – igen vagy nem?

Építs új házat és tervezd be! Na jó, ez nem csak azért vicces, mert a régi házak felújítása egyébként titkos szenvedélyem. (Aki ismer, tudja, hogy nagy álmom egyszer felújítani egy toszkán villát. Bár, gondolom, nem vagyok vele egyedül.)

A másik gond az, hogy sokszor az új építésű házakban sem olyan egyszerű a konyhasziget betervezése. A most divatos közös légterű nappali-étkező-konyha alapvetően ideális körülmény lenne a konyhaszigetnek, de az építészek sokszor elsiklanak a berendezési elemek valós helyigénye fölött.

Ha 25 négyzetméterre szeretnéd mindezt beilleszteni, akkor csak a legritkább esetben megoldható, hogy kényelmesen elférjen egy átlagos méretű étkezőasztal és konyhasziget is. Utóbbival ugyanis úgy érdemes kalkulálni, hogy minden oldalról legalább 120 cm legyen a többi bútor és a sziget között. Így tudod garantálni, hogy kényelmesen elférjetek körülötte, és megmaradjon a helyiségben a megfelelő áramlás.

Jó elrendezéssel, kis kompromisszumokkal még lehet valamit alakítani a dolgon, de gyakran sokkal célravezetőbb, ha ilyenkor elengeded a szigetes idillt, és ugyanazt a képet átrakod az étkezőasztalhoz. Ott is ugyanolyan meghitt és szép lesz a közös főzés a családdal és barátokkal, de legalább nem lökitek fel egymást.

Felsőszekrény és nyitott polcok

Bárcsak azt mondhatnám, hogy a konyhában a felsőszekrények meglétét kizárólag az ízlés diktálja. Sajnos a felső szerkények elhagyását csak az engedheti meg magának, akinek elég nagy a konyhája ahhoz, hogy az alsó bútor (és esetleg egy takaros kamra) elnyelje a konyhai eszközök zömét.

Igaz, hogy nagyon jót tesz a látványnak, ha egy aprócska konyha nincs telezsúfolva szekrényekkel padlótól plafonig. Szellősebb, könnyedebb hatást kelt. Ugyanakkor, ha a tea-pirítós pároson kívül mást is főzöl a konyhádban, akkor szinte biztos, hogy ennyi hely nem lesz elegendő az edényeidnek.

Ha számodra vonzóak a nyitott szekrények és polcok, akkor kétféle látvány kialakítására is lehetőséged van. Teheted a tányérokat, poharakat és minden mást is nyitott polcokra. Ezzel bohém, farmházas, eklektikusabb hatást érhetsz el.

Azt viszont tudnod kell, hogy a nyitott polcokon és szekrényekben a tárgyak sokkal könnyebben porosodnak, és a konyhában a zsír letapadásával is számolnod kell. Ha neked nem okoz gondot az ezzel járó plusz takarítás, és közel áll hozzád ez a stílus, akkor nyugodtan választhatod ezt a megoldást. Egészen picike konyha esetén viszont inkább ne erőltesd: a bohémség könnyen átcsaphat rendetlenségbe, és ettől még szűkebbnek fog tűnni a tér.

Van elég helye az edényeknek máshol? Ebben az esetben elengedheted a felsőszekrényeket és polcokat. Minimalista és skandináv stílusú konyhákban szuperül mutat ez a megoldás.

Világítás

Egy mai igényeknek megfelelő konyhában a világítás kiemelt fontosságú. Az ablakok nem csak a szellőztetés, de a természetes fény szempontjából is aranyat érnek. Nagyon fontos, hogy a fény ne a hátad mögül érkezzen, mert akkor leárnyékolod a munkafelületedet. Lehetőleg ne egy középre helyezett, központi fényforrásra hagyatkozz csupán.

A pult fölött, a felső szekrények aljára helyezett világítás, a falikarok, több, belógatott lámpa mind hozzájárulhat, hogy a konyha minden szegletében legyen elegendő fény, amikor szükséged van rá. És nem utolsó sorban, a jól megválasztott világítás nem csak a fénnyel tesz hozzá a konyha lakberendezésben betöltött szerepéhez. Az egész helyiség atmoszféráját meghatározó stíluselemek, fókuszpontok válhatnak belőlük.

A következő cikkben a burkolatokról, konyhabútor anyagokról, és a konyha dekorációs lehetőségeiről lesz szó. Ha semmiképp sem szeretnél lemaradni róla, akkor kövesd a Rosemaring Interior Design oldalát Instagramonvagy Facebookon is!