A 3 legnagyobb lakberendezési hiba, ami megkeserítheti az életedet

Szeretnéd tudni, hogy mi az a 3 lakberendezési hiba, ami szinte minden lakásban megtalálható, és rengeteg kényelmetlenséget okoz? Olvass tovább, mert azt is elmondom, hogyan kerülheted el őket!

Az otthonunk berendezésének praktikus megközelítése talán még sosem volt annyira fontos, mint manapság. Alattomos módon keserítheti meg az életedet, ha nem veszed figyelembe kellőképpen:

  • a funkciót,
  • a családtagok életmódját és igényeit,
  • a saját korlátaidat,
  • az alapvető szabályokat, amelyek meghatározzák, hogyan lehet egy tér jól használható.

Van 3 olyan lakberendezési hiba, amik – mint egy kavics a cipődben – minden fontos tevékenységedben megzavarhatnak. Lássuk, hogyan tudod kiküszöbölni őket!

A konyha berendezésének legnagyobb hibája: a rossz munkasorrend kialakítás

Általában a tudás hiányából adódóan, néha pedig a helyhiányra hivatkozva nem sikerül megfelelően kialakítani a gépek és eszközök megfelelő sorrendjét a konyhában.

Egy jól funkcionáló konyhában háromszögszerűen helyezkedik el a hűtő, a mosogató és a főzőlap. Ez a három fontos állomás, ebben a sorrendben, egymástól nem túl nagy távolságra helyezkedik el. Közöttük pedig üres munkafelület van. Ez nem csak a praktikusság miatt fontos, hanem tűz- és balesetvédelmi szempontból is.

Az a tanácsom, hogy soha ne hagyd magad meggyőzni arról, hogy félre tedd ezt az alapszabályt. Ne tántorítson el a helyhiány – szinte mindig ki lehet találni valamit, hogy végül megvalósulhasson az ideális sorrend. Ezzel pedig rengeteg bosszúságtól kíméled meg magad.

A tárolóhelyiségek berendezésének legnagyobb hibája: nincs, vagy rossz elrendezésű gardrób

A legtöbben sajnos fájdalmasan későn kezdenek el foglalkozni a tárolás kérdésével. Talán te is jártál már úgy, hogy kizárólag a szép ajtók és a stílus miatt kiválasztottál egy szekrényt. Megvetted, aztán nagy lendülettel elkezdted belepakolni a dolgaidat. De a polcok túl mélyek voltak, az akasztós rész pedig túl kicsi. Fél év múlva pedig azon kaptad magad, hogy minden ruhád a szobainason köt ki. Mert még így is kényelmesebb a tárolásuk, mint a szekrényben.

Ha sok ruhát kell elhelyezned, azzal szembesülhetsz, hogy az egész szobát óriási, méregdrága tároló monstrumok foglalják el. Persze megpróbálhatsz a hálószobákból egy-egy darabot lecsípve gardróbhelyiséget is kialakítani. De nem mindegy, hogy hogyan.

A gardróbok berendezésekor gondosan tanulmányoznod kell a meglévő készletedet, hogy mindennek legyen benne megfelelő tér. Legyen helye az akasztós ruháknak, az öveknek. El tudd különíteni a szezonon kívüli darabokat. Hiába polcozod be az egészet, ha a holmijaid többsége vállfás tárolást kíván. Ezeket a szempontokat akkor is vedd figyelembe, amikor hagyományos szekrényt vásárolsz.

A hálószoba berendezésének legnagyobb hibája – túl kicsi a hely

A hálószobák ideális méretét szinte mindenki alulkalkulálja. „Ide úgyis csak aludni járunk!” – hangzik el a legtöbb első konzultáción. Aztán egy kis beszélgetés után hamar kiderül, hogy az alváson kívül még milyen sok mindenre használná a család az adott helyiséget. (A huncut gondolatokat nyugodtan hessegesd el, most nem erről van szó. 🙂 )

Persze nem mindig van beleszólásod a hálószoba méretébe. De ilyenkor is vedd figyelembe a tárolást, hogy szerettek-e ágyból tévézni, vagy hogy vasárnap reggel összebújtok-e a gyerekekkel.

Most talán még apróságnak tűnik, hogy a falhoz nyomott ágyban mindig át kelljen másznod a másikon, hogy lefekhess. De az ilyen „apró” kellemetlenségek rengetegszer nehezíthetik meg az életét mindenkinek, akivel a közös téren osztoztok. A jól megtervezett hálószobában mindennek van funkciója és mindenki megkapja a szükséges személyes teret.

Természetesen még számos hiba van, amikkel gyakran találkozom a munkám során. De azt gondolom, hogy ez a 3 nem csak a legjellemzőbb, de a legkellemetlenebb is a mindennapokban. Ha megfogadod a tanácsaimat, átláthatóbb és nyugodtabb lesz a környezeted.

Vannak még kérdéseid? Vedd fel velem a kapcsolatot!