5 lakberendezési tipp lépcsőkhöz

Hogyan használhatod ki a lakásban az olyan „holt” tereket, mint a lépcső? Kell-e dekorálni, és ha igen, hogyan? Íme az 5 legfontosabb szempont és tipp a stílusos lépcső lakberendezéséhez!

Legyen szó beltéri- vagy kültéri lépcsőről, az építkezés egyik legfontosabb pontja ezek kialakítása. Ha nem szeretnél hosszú évekig bosszankodni és duplán kifizetni a lépcső elkészítését (vagy négyszer, mint az egyik pórul járt ügyfelem, mielőtt összehozott volna minket a sors…), akkor mindenképpen bízd tapasztalt szakemberre a lépcső tervezését. A kivitelezésre pedig szintén olyan szakembert keress, akinek nagy gyakorlata van ebben.

Akármilyen jól is sikerül a lépcső megépítése, biztosan jelentős területet fog elfoglalni. Ráadásul rengeteg olyan teret eredményez, amelynek a kihasználása fejtörést okozhat. Hoztam neked 5 bomba tippet, amikkel a te lépcsőd is csinos és praktikus lehet!

  1. Lépcsőtervezés és lakberendezési stílusok

Még csak most fogsz bele a lépcső kialakításába? Akkor a tervezővel feltétlenül oszd meg a lakás berendezésével kapcsolatos elképzeléseidet! A lépcső – méretéből adódóan – ugyanis meghatározó eleme lesz a miliőnek. Ha a tervező egy hatalmas, elegáns lépcsőt tesz be a bejárattal szemben, ívelt lépcsőfokokkal, akkor a loft stílusról szőtt álmaidnak valószínűleg búcsút inthetsz. Mindenképpen olyan alapokra lesz szükséged, amikkel könnyen össze tudod egyeztetni az általad kedvelt lakberendezési stílust. Már a tervezéskor is figyelj oda erre!

  1. Dekor – igen vagy nem?

Ha sikerült szépen kialakítani a lépcsőt:

  • biztonságos, ugyanakkor szép korlátot választani,
  • a burkolatok, festékek jól illeszkednek a lakás többi részéhez,
  • esetleg mutatós fókuszpontként is funkcionál,

akkor egyáltalán nem biztos, hogy szükséges komolyabban dekorálni a lépcsőt és környékét. A modern, vagy akár a skandináv stílust előnyben részesítők számára bőven elég lehet, ha hagyják érvényesülni a felületek egyedi tulajdonságait. A fát, az üveget, a betont.

lépcső tároló

  1. Fal a lépcső mellett

Amennyiben a lépcsőd közvetlenül a fal mellett helyezkedik el, lehet olyan érzésed, hogy a hatalmas, üres falfelület szinte összenyom. Ezt remekül ellensúlyozhatod, ha kisebb-nagyobb tükröket helyezel el a lépcső mellett. Optikailag szélesíted velük a teret, ráadásul a fényt is mozgásba hozzák, világosabbá téve a lépcsőfeljárót.

Érdemes kísérletezned a képekkel és műalkotásokkal is, kialakítva egy galériafalat. Azoknak, akik kedvelik a bohém stílust, akár egy feltűnő, játékos tapéta is jó választás lehet (bevállalósaknak akár a galériafallal kombinálva is).

  1. Mi legyen a lépcső alatt?

A lépcső alatt kialakuló, nehezen megközelíthető teret remekül felhasználhatod tárolásra. Szükséged lesz hozzá egy jó asztalosra, de ha ez megvan, akkor szuper, mindent elnyelő, de elegáns beépített szekrénykéket és fiókokat tudsz tervezni ide.

A Pinteresten számtalan remek ötletet találhatsz a lépcső alatti tér lakberendezésbe való bevonására. Kisállatfekhelytől cipőtárolóig, sőt, akár bárszekrényig számtalan remek dolgot tehetsz ide.

Ám kreativitás ide vagy oda, próbáld meg elkerülni a felesleges bútorok és szekrények halmozását. Ha enélkül is van elég tárolóhely, vagy nyitott olvasókuckó a gyerekeknek, akkor nem biztos, hogy forszíroznod kell a hely kihasználását.

lépcső alatt

  1. Lépcsőfordulók és pihenők

Elképzelhető, hogy olyan hatalmas lépcsőd van, ahol tágasabb pihenő is rendelkezésre áll. Ilyenkor felmerülhet benned, hogy hiányzik onnan valami. A balesetek megelőzését szem előtt tartva, előbb figyeld meg, hogy a családtagok hogyan szeretnek az adott helyszínen közlekedni. Ha a kisiskolásod a sokadik figyelmeztetés ellenére is futva robog le az impozáns lépcsőn, a pihenőben pedig úgy veszi be a kanyart, mint a gyalogkakukk a mesében, akkor ne erőltesd a padlóvázát és a kisasztalt. Bármennyire is tágasnak tűnik ott a hely.

A legtöbb lakásban inkább a bejáratok előtti verandán szokott csak elegendő hely lenni a nagyobb dekorációhoz. Én ezekben az esetekben is a praktikumot tartom szem előtt. Hiába teszel csinos rattan foteleket a bejárathoz, ha soha senki nem ül le oda. Biztosan akad olyan megoldás is, ami nem csak szép, de a vendégek és a lakók érdekeit is jobban szolgálja.

Megvan nagyjából a koncepció, de félsz attól, hogy túl sokat fogsz költeni a nem megfelelő dolgokra? Kéne valaki, aki tapasztalt szemmel ránéz a moodboardodra és segít kirostálni a felesleges, oda nem illő dolgokat? Ha veled is ez a helyzet, akkor foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, és segítek, hogy tényleg olyan otthonod legyen, amilyenről álmodtál!